Încă din săptămânile premergătoare Craciunului, organismul nostru este mai solicitat, iar în zilele de sărbătoare presiunea creşte şi mai mult datorită exceselor. La acestea se adaugă graba…
… şi neatenţia care pot provoca tot felul de accidente stupide. Aşa că aglomeraţia la camerele de garda este deja o tradiţie a sărbătorilor, în toate ţările. Iată cele mai frecvente motive care îi duc pe oameni de la bal, direct la spital.
Bolile cronice
Cardiacii, diabeticii şi alte persoane cu boli cronice care, în restul anului, respectă cu sfinţenie regimul de viaţă impus de medici, mai calcă strâmb în timpul sărbătorilor, considerând că macăr în această perioadă se pot bucura de viaţă, ca cei sănătoşi. Nu trebuie să uite ca nu sunt sănătoşi şi că regimul trebuie continuat.
Alcoolul
Că excesele fac rău, o ştim foarte bine. Dar alcoolul poate provoca mai mult decât o simplă mahmureală.
Pentru că încetineşte reacţiile şi întunecă gândirea alcoolul ne împinge la tot felul de comportamente periculoase, precum sexul neprotejat, conducerea în stare de ebrietate, mânuirea produselor pirotehnice fără a lua măsurile de siguranţă necesare, etc.
Mâncarea
Mâncarea tradiţională nu produce doar indigestie ci şi toxinfecţii alimentare. Când pregătim mai multe feluri într-o perioadă atât de scurtă tindem să fim mai puţin atenţi la igienă. Fripturile în sânge, produsele din carne insuficient pregătită termic, ouăle crude din maioneză, toate pot fi surse de infecţie cu diverşi germeni care ne pot duce de la masa de Crăciun, direct la spital.
Înecul
Poate că pare incredibil, dar o activitate aşa de banală cum este mâncatul, poate fi periculoasă, de sărbători. Avem pe masă mai multă mâncare şi vrem să gustăm din toate într-un timp cât mai scurt, aşa că nu suntem atenţi cum mâncăm.
Multe persoane, în special bătrâni şi copii, ajung la spital cu o bucată de carne sau fruct rămasă în gât. Pentru a evita asemenea probleme mănâcă cu grijă, mestecând bine fiecare bucăţică.
Arsurile
Din cauza alcoolului sau, pur şi simplu, din grabă, mulţi uită de regulile de siguranţă şi se joacă cu focul, la propriu. Unii se ard la focul din grătar, alţii uită instalaţia de brad în priză sau ignoră regulile privind folosirea artificiilor şi pocnitorilor.
Cadourile
Da, cadourile pot fi un pericol, dacă nu eşti suficient de atentă, mai ales pentru copii. Dacă nu ai ales cu grijă jucăriile, se pot întâmpla tot felul de accidente celor mici: fie se îneacă cu o bucată de plastic desprinsă dintr-un obiect, fie se strangulează cu o coardă, fie se sufocă din cauza unei pungi de plastic uitată prin casă. Nu sunt scenarii pesimiste ci, pur şi simplu, realiste.
Săniuşul
Chiar şi banala sanie poate fi periculoasă dacă nu este „condusă” cu atenţie. Nu uita că este interzis săniuşul pe lacuri îngheţate, pe partea carosabilă a străzii sau în pante abrupte, iar cei foarte mici trebuie supravegheaţi cu multă atenţie.