Crăciun 2012: Colesterolul rău, duşman tăcut în zi de sărbătoare

.

Mmm, sarmale! Piftie! Cozonac! O data pe an e Craciunul, când poftim la masa, cu bratele larg deschise, un oaspete parsiv: colesterolul rau.
CEL BUN SI CEL RAU

Colesterolul rau: 65% din colesterol ajunge în sânge; se depune pe artere, le îngroasa si afecteaza circulatia sangvina (risc de infarct, atac cerebral, tulburari grave de circulatie a sângelui „la periferie” – mâini, picioare). Coleste-rolul bun: 20% din colesterol se întoarce în ficat si este evacuat din organism, vasele de sânge fiind astfel protejate.

Daca te iei dupa doctori si nutritionisti, tot ce este gustos îngrasa si dauneaza grav sanatatii.
Daca nu te iei dupa ei, îngrosi cozile la farmacie, imediat dupa Sarbatori sau chiar în timpul lor. Exista si cale de mijloc? Pai exista.
Ce îi da frâu liber…

Colesterolul este un tip de grasime care se regaseste în mai toate alimentele de ori-gine animala. În top sunt organele (creier, ficat, rinichi, inima) si grasimile animale (oua, brânzeturi nedegresate, unt etc.). Poate surprinzator, carnea (macra) sta mai pe la coada listei, dar cum nu prea servim, de Sarbatori, gratar, ci tocaturi (delicioase, nu zic nu) si „friptane” împanate, tot la o cota maricica de colesterol rau ajungem. Mai ales daca gatim „ca la mama acasa” – cu ulei (mult), cu unt sau, si mai rau, cu grasime si sau/untura de porc!
…si ce îl tine în frâu

Tot traditia ne vine în ajutor: condimentele noastre preferate – usturoi, cimbru, coriandru – curata depozitele de colesterol rau. Ajuta-le sa-si îndeplineasca misiunea cu brio punând pe masa, printre bucatele festive, fibre din besug: legume (morcov, varza, telina, sfecla, laptuca, gulii), salate din belsug si cereale (orz, ovaz, secara, orez, tarâte de grâu).
Recunoaste: dupa o zi-doua de bucate grele, sarbatoresti, simti nevoia sa manânci „ceva usor, dar ce?”. Peste. Nu degeaba s-a decretat ca este hrana cea mai sanatoasa: contine mult colesterol bun, iar acesta se pune de-a curmezisul asimilarii colesterolului rau. Ce ar mai fi? Un mar pe zi – fructul-campion în lupta contra colesterolului nedorit – si câte o mâna de seminte de floarea-soarelui. La nevoie, sfatuieste-te cu medicul tau: ai putea sa urmezi o cura de Omega 3 (acizi grasi ce înlatura depunerile de pe arterele sangvine). Pofta buna si Sarbatori fericite!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton