Un studiu publicat arată că introducerea certificatului verde poate duce la o creștere a cererii de vaccinare anti-COVID-19.
Studiul a fost realizat de Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice al Universității Oxford din Marea Britanie și publicat de revista The Lancet. Acesta a examinat datele din șase țări (Franța, Israel, Italia, Elveția, Germania și Danemarca). Concluziile studiului au fost că introducerea certificatului verde a impulsionat o creștere a numărului de persoane imunizate, dar și că au existat diferențe între țări în funcție de gradul de vaccinare și de disponibilitate a vaccinurilor.
În studiu se arată că Franța, Israel, Italia și Elveția, țări care aveau „un nivel de vaccinare inferior mediei” au înregistrat o creștere a cererii de vaccinare după ce s-a introdus certificatul verde. Însă în Germania, unde nivelul de acoperire era deja ridicat, sau în Danemarca, unde furnizarea de vaccinuri este limitată, nu s-au observat schimbări, potrivit EFE și Agerpres.
Totodată, în Elveția, impunerea certificatului verde pentru intrarea în cluburile de noapte și participarea la evenimentele cu public, accelerarea ritmului de vaccinare a fost observată în rândul persoanelor cu vârste de peste 20 de ani.
„Gradul existent de acceptare a vaccinurilor, suspiciunile la adresa vaccinării, gradul de încredere în autorităţi şi evoluţia pandemiei au fost cruciale asupra impactului vaccinării”, a spus Melinda Mills, principala autoare a studiului.
Melinda Mills a mai subliniat că progresul procesului de vaccinare are un rol crucial în lupta cu pandemia de COVID-19, spunând că „un element cheie” este creșterea de vaccinare, atât pentru a „proteja individul”, cât și pentru „a rupe lanțul contagierilor intracomunitare”, după cum relatează Libertatea.