În timp ce unele persoane diagnosticate cu COVID-19 sunt asimptomatice sau au simptome ușoare, altele ajung să fie conectate la aparatele de ventilație din secțiile de terapie intensivă ale spitalelor. Iată care sunt cele 4 caracteristici care duc la complicații grave.
Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii explică de unde vine această diferență de reacție între pacienții testați pozitiv cu COVID-19 și de ce unele persoane ajung în stare critică.
Potrivit cercetătorilor americani care au studiat fenomenul COVID-19 și au efectuat studiul pe 1,3 milioane de cazuri, există 4 factori de risc care influențează evoluția stării pacienților infectați. Aceștia au constatat că rata de spitalizare a fost de șase ori mai mare, iar rata de deces de 12 ori mai mare în rândul pacienților care prezentau acele caracteristici, potrivit Mediafax.ro.
COVID-19: 4 caracteristici care duc la complicații grave
Studiile au arătat că pacienții cu diabet au șanse de patru ori mai mari să sufere o formă severă a infecției, care ar putea duce chiar la deces. Evoluția diabetului are strânsă legătură cu modificările sistemului imunitar, prin urmare joacă un rol important în lupta cu COVID-19. Pe lângă insuficiența imunitară, cercetătorii au mai descoperit, în cadrul unui alt studiu, că bolnavii de diabet sunt mai grav afectați de virusul SARS-CoV-2 pentru că acesta trăiește și se înmulțește mult mai bine într-un organism care are hiperglicemie.
O altă categorie de persoane care suferă complicații în cazul acestei boli sunt cele cu afecțiuni cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială. Virusul atacă direct plămânii și poate lăsa pacientul fără cantitatea de oxigen necesară, astfel încât inima va trebui să lucreze mai mult pentru a pompa sângele oxigenat prin organism. Tototdată, SARS-CoV-2 poate ataca direct inima, deoarece țesutul ei conține molecula la care se conectează virusul pentru a infecta celulele, mai exact enzima 2 de conversie angiotensinei.
Persoanele care fumează se confruntă cu un risc ridicat de pneumonie, ceea ce poate duce la complicații în caz de COVID-19. Un studiu realizat pe 1000 de pacienți din China arată că 12.3% dintre fumători au fost transferați la terapie intensivă, au avut nevoie de ventilație sau au murit. Fumatul este asociat cu apariția infecțiilor virale și alte afecțiuni medicale ce pot influența evoluția bolii COVID-19.
Și Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția persoanelor care fumează să renunțe la acest viciu în această perioadă. Fumatul afectează sistemul circulator și aparatul respirator, iar fumătorii ar fi mai expuși decesului dacă se infectează cu virusul SARS-CoV-2.
Pe de altă parte, au existat și studii care au lansat ipoteza că fumătorii ar fi mai puțin expuși infectării cu noul #coronavirus. Oamenii de știință din Franța cred că nicotina ar putea fi un aliat neașteptat în lupta împotriva virusului pandemic.
O altă caracteristică ce poate cântări mult în modul de manifestare a virusului este obezitatea. Aceștia au, conform studiilor, de două ori mai multe șanse să dezvolte o pneumonie severă. Persoanele supraponderale, dar nu obeze, prezentau un risc cu 86% mai mare față de cei cu o greutate normală.