Pentru a fi sigură că foloseşti cosmetice de calitate, ai grijă de unde le cumperi şi fii atentă la data de minimă durabilitate înscrisă pe ambalaj. Cosmeticele contrafăcute…
… sau expirate sunt un real pericol pentru sănătate.
La ultimele verificări făcute de Autoritatea Naţională pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), s-a constatat că nu toţi producătorii şi vânzătorii de cosmetice respectă normele în vigoare prinvind protecţia consumatorului.
Din cei 676 de agenţi economici verificaţi, 461 au fost găsiţi în neregulă, majoritatea fiind vânzători. Printre abaterile descoperite se numără lipsa etichetei în limba română, vânzarea de cosmetice expirate chiar şi de unul sau doi ani şi dezinformarea consumatorului.
Pentru a fi sigură că alegi cele mai bune cosmetice pentru tine şi familia ta, inspectorii ANPC îţi fac următoarele recomandări:
– Cumpără cosmeticele numai din magazine specializate sau de la raioanele supermarket-urilor. La tarabă sau la vânzătorii „cu sacoşa” nu vei găsi produse originale, iar dacă nu primeşti bon de casă nu poţi reclama vânzătorul.
– Fii atentă la preţuri. Un produs dubios de ieftin provine cu siguranţă din filiere paralele.
– Urmăreşte ca ambalajul să fie cel original. Un produs de lux nu va veni niciodată într-un ambalaj de slabă calitate. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul etichetei. Dacă aceasta pare ieftină, neclară, cu o tipăritură de slabă calitate, sunt mari şanse ca produsul să fie contrafăcut.
– Pe ambalaj sau etichetă trebuie să găseşti inscripţionat numele producătorului sau importatorului.
Multe dintre noi folosesc produse cosmetice expirate, care ne pot provoca infecţii sau leziuni cutanate. Majoritatea femeilor nu ştiu că şi aceste produse au termen de expirare, iar cele care ştiu nu reuşesc să desluşească limbajul codat al producătorilor. De aceea, inspectorii ANPC ne mai fac următoarele recomandări:
– Pe ambalaj trebuie să cauţi data de minimă durabilitate a produsului, semnalată prin expresia: „A se folosi preferabil înainte de”. După această expresie urmează fie data, exprimată cel puţin prin lună şi an în cifre arabe, fie locul de pe ambalaj unde poţi găsi această dată.
– Anumite produse, de exemplu cremele, nu vor avea pe ambalaj data de minimă durabilitate, în schimb vor avea simbolul PAO care îţi arată la cât timp după deschidere expiră produsul. Acest simbol constă într-o cutie întredeschisă pe sau lângă care este trecut numărul lunilor pentru care produsul poate fi folosit (de exemplu 12 luni).
– Pentru anumite produse, durată de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi producătorul nu mai este obligat să o menţioneze. Acesta este cazul deodorantelor sau al altor cosmetice în recipiente sub presiune.
Foto: Hepta