Oamenii de știință încă studiază modul în care noul coronavirus se transmite, iar un studiu recent arată că virusul s-a transmite în grupuri, nu în masă.
Studiul a fost condus de Wellcome Open Research, unul dintre cele mai importante ONG-uri de sănătate din lume. Cercetătorii cred că 80% din transmisii sunt cauzate de 10% din cazuri. Așa s-ar putea explica de ce virusul nu s-a răspândit mai repede dincolo de China și de ce nu a creat mai devreme focare de infecții în Europa, deși Franța a înregistrat primele cazuri încă din decembrie 2019.
Fără distanțare socială, noul coronavirus se răspândește foarte rapid. Statistic vorbind, o persoană infectată transmite virusul către altele trei. Un studiu publicat în Eurosurveillance arată că factorul de dispersie al SARS-CoV-2 ar fi mai mare decât în cazul SARS sau MERS. Autorii au subliniat însă că estimarea nu este precisă și s-ar putea să fie chiar mai mic, după cum arată Libertatea.
Nu este clar de ce virusul s-a transmis atât de lent din China, dar la bază ar putea fi o combinație de factori, de la starea de sănătate a celor implicați la contextul întâlnirii lor.