Din punct de vedere nutrițional, perioada postului este una destul de dificil
ă, mai ales în contextul unei vieți aglomerate de probleme, responsabilități și stres. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție a venit în ajutorul celor care țin post cu un set de exemple concrete de mese sănătoase pentru această perioadă.
Pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare, fără a ne pune în pericol sănătatea în timpul postului, Cori Gărmescu ne sfătuiește să ținem cont de două reguli simple:
Aport adecvat de proteine – „Nu este nevoie să urmăm un plan strict de combinare a alimentelor, ci să adoptăm o dietă diversificată şi cât mai bogată în alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa şi cereale integrale neprocesate cum sunt ovăzul, secara precum şi mei, hrişcă sau amaranth”, explică Cori Gărmescu.
Consumul ridicat de legume – Legumele ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi nu numai, pentru că au o densitate caloric mică, adică la un volum mare aduc puţine calorii, şi o densitate nutriţională mare, adică la un volum mic aduc mulţi nutrienţi – în special vitamine, enzime şi minerale. Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui că la început să consumăm, deopotrivă, legume crude şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. „În meniurile clienților mei din paltforma de diete yummdiet.com se regăsesc mereu legume fibroase precum morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, asociate cu legume verzi”, completează expertul în alimentație sănătoasă.
Iată câteva sugestii de planuri alimentare sănătoase pentru perioada postului:
Mic dejun :
200 g iaurt coconut sau soia natur cu 4 linguri fulgi de porumb fără zahăr și o banană tăiată felii, scorțișoară și o lingură de fulgi de cocos
2 linguri hummus de fava beans, un ardei, 40 g de tofu, 5 roșii cherry și 3 rondele de orez integral
5 linguri de muesli, o cană de lapte vegetal de cocos cu migdale fără zahăr adăugat, 3 linguri afine și 3 linguri de semințe de chia
40 g de tofu, 50 g de salată de vinete fără maioneză, un castravete 5 roșii cherry și o felie de pâine neagră cu fibre și multicereale
3 linguri pate de avocado cu 3 finn crisp, 40 g tofu, un ardei copt și 5 măsline
200 g mâncare năut cu roșii, 150 g salată de varză albă cu morcov ras și ridiche neagra
250 g tocăniță de linte cu legume cu 100 g salată de baby spanac cu castravete
300 g mâncare de mazăre cu morcov și 2 wasa cu 2 linguri brânză de caju
250 g supă cremă de legume cu 200 g tocăniță de linte cu legume
Buddha bowl : o mână de baby spanac , 5 roșii cherry, un castravete, 5 ridichi, 100 g cartof dulce fiert, , 50 g pate de avocado , 50 g tofu, 20 g caju , pătrunjel verde, dressing de lime cu tabasco verde și 2 linguri de tahini.
300 g ciuperci la grătar cu 100 g cartof copt și frunze de andive umplute cu 50 g hummus cu migdale
250 g mâncare de mazăre cu morcov, salata verde cu semințe
300 g mâncare de praz cu măsline și 50 g tofu cu ardei
250 g mâncare de fasole scăzuta cu legume, 100 g salată de varză alba
200 g supă crema de linte, 50 g paste de linte cu sos de pesto roșu de post (se mixează în procesator 30 g de roșii uscate cu jumătate de dovlecel fiert, 2 linguri caju, 2 linguri fulgi de drojdie inactiva) și o salata verde