Cori Grămescu spune cum să mănânci de sărbători ca să nu te îngrași și să nu ai probleme cu digestia: „Să lăsăm pauze de 4-5 ore între mese” / Exclusiv

.

În perioada sărbătorilor, românii se împrietenesc cu excesele. Masa cu produse tradiționale se transformă într-un adevărat festin, se mănâncă mult, nu se mai ține cont de reguli alimentare, de problemele digestive care ar putea apărea, iar problema kilogramelor e lăsată pe mai târziu. Într-o perioadă în care cumpătarea ar trebui să ne fie aliat, am apelat la Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, pentru câteva sfaturi esențiale, care ne pot ajuta să trecem de aceste zile încărcate din punct de vedere caloric. Iată cum ar trebui să arate mesele pentru sărbători!

Meniul de sărbători este un meniu încărcat caloric și greu de digerat, atât din cauza produselor tradiționale care sunt foarte bogate în grăsimi săturate, cât și din cauza asocierilor alimentare care sunt departe de a fi ideale – pâine cu produse tradiționale, sarmale cu mămăligă, dulciuri, alcool. Cori Grămescu ne sfătuiește să echilibrăm un pic balanța, iar pentru asta ar trebui să fim puțin atenți să nu neglijăm garniturile din legume preparate dietetic – salatele asortate din legume de iarnă, murăturile sau legume la grătar pot fi o opțiune mai bună decât versiunile clasice de meniu care includ pâine și cartofi.

Care sunt cele mai bune alimente pentru organism de sărbători?

De asemenea, putem înlocui în unele preparate tradiționale carnea grasă cu alternative mai puțin nocive. De exemplu, în locul fripturii de porc după rețeta clasică, să gătim mușchiuleț de porc, care e o carne mai slabă și mai ușor de digerat. Pentru anul nou este bine să evităm sosurile pe bază de maioneză clasică și să le înlocuim cu alternative light spune Cori Grămescu.

„Problemele apar când începem să sărbătorim Crăciunul pe 20 decembrie și terminăm de Sfântul Ion, pe 7 Ianuarie”

Care sunt cele mai dăunătoare?

Din punctul de vedere al caloriilor conținute în preparatele tradiționale, leberul, caltaboșul, cârnații și salata boeuf cu maioneză sunt în fruntea clasamentului. Toate preparatele tradiționale depășesc cu mult atât fracția de grăsimi săturate zilnice, cât și cea de calorii, însă dacă reușim să limităm mesele festive la ziua de Crăciun și cea de Anul nou, lucrurile nu sunt chiar tragice în ceea ce privește sănătatea și silueta.

Problemele apar când începem să sărbătorim Crăciunul pe 20 decembrie și terminăm de Sf Ion, pe 7 Ianuarie. 

„În perioada sărbătorilor ne propunem să ne menținem greutatea constantă”

Carnea de porc, șoricul, salata boeuf, cozonacul, un festin pentru noi, o problemă pentru digestie? Cum le consumăm ca să nu ne împrietenim cu kilogramele în plus?

În cantitate cât mai temperată, pentru că au extrem de multe calorii. Eu le recomand clientelor mele ca, în perioada sărbătorilor, să mănânce în fiecare zi câte o porție mică din deserturi diferite și o porție mică din fiecare preparat tradițional, la masa de prânz și la prima gustare a zilei, iar micul dejun și cina să le ia după un meniu echilibrat.

În felul acesta se pot bucura fără frustrări de mesele de sărbători și nu își destabilizează silueta. În perioada sărbătorilor ne propunem să ne menținem greutatea constantă, deja dacă reușim asta e foarte bine. 

Unde greșesc românii de sărbători atunci când vine vorba de alimentație?

Se mănâncă extraordinar de mult în perioada asta, mesele tradiționale de sărbători depășesc constant 3-4000 de kcal pe zi, adică dublul aportului de energie recomandat pentru adulți. Se bea mult, se mănâncă mult, este o perioadă excesivă din punct de vedere culinar. Cred că principala problemă vine din faptul că am înlocuit bucuria de a sta împreună cu obiceiuri excesive de consum alimentar și uităm că nu mai trăim în epoci în care nu aveam acces la mâncare și nici posibilități de stocare a hranei.

Ne putem bucura de toate preparatele tradiționale și într-o manieră mai cumpătată, fără să ne abuzăm corpul în chip sălbatic. 

„Să adăugăm de fiecare dată când avem preparate grase o garnitură de legume”

Care ar fi acele reguli care merită respectate de sărbători și, în general, de fiecare dată când există mese îmbelșugate, asta pentru a nu avea probleme de sănătate a două zi?

Să adăugăm de fiecare dată când avem preparate grase o garnitură de legume și să evităm să consumăm pâine, cartofi sau dulciuri la aceeași masă. Asociem întotdeauna preparatele grase cu garnituri lejere de legume – salate, legume la grătar, murături. 

Să mâncăm dulciurile la o gustare de sine stătătoare, nu la finalul unei mese bogate.

Să lăsăm pauze de 4-5 ore între mesele de peste zi și să nu mâncăm mai mult de un preparat principal și un aperitiv caloric la o masă. 

Citeşte și: Mâncatul haotic ne afectează starea psihică. Cori Grămescu, despre anorexie și bulimie

Citeşte și: Cori Grămescu: 5 pași care ne pot ajuta să gestionăm stresul și să evităm excesul alimentar

Citeşte și: Dieta la care poți apela ca să arăți bine în costumul de baie. Sfaturile lui Cori Grămescu

Citeşte și: Cori Grămescu contestă beneficiile dietei Rina: „E un meniu complet dezechilibrat nutrițional”

Cori Grămescu: „Alcoolul nu are niciun beneficiu pentru sănătate, nici în cantități mici”

Ce ne spui despre alcool? Ce se poate consuma în aceste zile? Ce e de evitat?

Alcoolul nu are niciun beneficiu pentru sănătate, nici în cantități mici. Recomandarea generală este de a nu se depăși 4-6 porții de alcool pe săptămână pentru femei sau 5-7 pentru bărbați. O porție de alcool conține 14 ml de alcool pur, echivalentul a 125 ml de vin, 300 ml de bere sau un shot mic de tărie. 

Totodată, nu este recomandat să bem mai mult de 2-3 porții de alcool într-o singură zi. Câtă vreme păstrăm măsura, putem să bem băuturi alcoolice pe lângă preparatele tradiționale, însă e bine să evităm consumul excesiv de alcool și mai ales băuturile alcoolice dulci (vișinată, lichior, vin demi-dulce sau dulce).

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton