Cori Grămescu dezvăluie dezavantajele dietelor Rina, Mediteraneană și Dukan: „Te lasă cu o poftă de mâncare greu de controlat”/ Exclusiv

.

Cori Grămescu face o analiză succintă a celor mai importante diete: Dukan, Mediteraneană sau Rina. De multe ori, planul alimentar pe care îl alegi și de la care încerci să nu te abați îți poate aduce alte afecțiuni.

Unul poate fi sărac în proteine, altul poate avea prea puține fibre sau te poate lăsa cu o poftă de mâncare greu de controlat. Cori Grămescu îți explică unde greșești și care sunt regulile pe care trebuie să le respecți. Altfel, te poți alege cu probleme grave de sănătate. Iată ce spune nutriționistul pentru UNICA.ro.

Citeşte și: Cori Grămescu avertizează: „Femeile cu dezechilibre hormonale nu ar trebui să țină post intermitent”/ Exclusiv

Citeşte și: Cori Grămescu: Ce alimente eviți și ce mănânci dacă ai fost diagnosticată cu hipotiroidism

Cori Grămescu: Dieta Mediteraneană

În opinia nutriționistului, acest regim poate fi alegerea ideală pentru cei care își doresc o slăbire de durată, cu rezultate care se mențin ușor în timp.

“Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase și totodată studiate diete, pentru aplicațiile sale (cu diferite modificări de abordare nutrițională) pentru gestionarea problemelor de colesterol și boli cardiovasculare, dar și a artritei reumatoide sau chiar a diabetului zaharat.

Planul alimentar mediteranean se bazează pe consum crescut de legume și fructe de sezon, pește de captură și carne slabă, cereale integrale neprocesate și grăsimi sănătoase neprocesate, ceea ce o recomandă ca un plan alimentar moderat, potrivit oamenilor care doresc să își reducă riscul de a dezvoltă diferite boli cronice.

Pentru obiective stricte de slăbire nu este o dietă foarte eficientă pe termen scurt și mediu, deoarece are relativ puține proteine, însă este un meniu ușor de urmat. Este o soluție potrivită pentru cei care doresc o slăbire de durată, cu rezultate care se mențin relativ ușor în timp”, spune Cori Grămescu, pentru UNICA.ro.

Citeşte și: Cori Grămescu: Ce trebuie să conțină meniul zilelor de sărbătoare pentru a nu ne îngrășa

Citeşte și: Greșelile pe care le facem zi de zi pentru sănătatea creierului. Dr. Vlad Ciurea: „Ne intoxicăm la televizor, pe telefon” / Exclusiv

 Cori Grămescu: Dieta Dukan

Cori Grămescu crede că dieta Dukan îți poate face mai mult rău decât bine. Pe lângă că dobândești rapid kilograme atunci când o oprești, ai tot timpul senzația de foame. “Meniul Dukan este în esență o dietă de modă veche, după un sistem nutrițional care relevă mai curând nivelul de cunoștințe nutriționale de acum câteva zeci de ani.

Este un meniu dezechilibrat nutrițional, cu prea multe proteine și prea puține fibre, ceea ce contribuie nu doar la probleme de tranzit digestiv, ci mai ales la o relație proastă cu mâncare, o orientare pentru slăbire pe termen scurt și comportament de tip yoyo dieting, pentru că din păcate ceea ce observă majoritatea celor care urmează un astfel de plan este că recâștigă foarte rapid kilogramele acumulate, pe fondul creșterii senzației percepute de foame și a poftelor tot mai greu de controlat pentru dulce.

În partea pozitivă a dietei este de menționat că are un aport de proteine care acoperă necesarul nutrițional al corpului în slăbire, însă lipsa fibrelor în cantitate suficientă și lipsa glucidelor de bună calitate în fazele inițiale ale dietei o fac un plan alimentar dezechilibrat și periculos pentru sănătatea digestivă în mod special”, precizează Cori Grămescu.

Nutriționistul dă ca exemplu cazul clientelor sale care se luptă după acest regim cu balonarea și constipația și nu pot lipsi de dulciuri. “Multe cliente care au ținut acest regim în mod recurent se confruntă cu aciditate gastrică ridicată, constipație și balonare și au dezvoltat obiceiuri alimentare nesănătoase, cum ar fi obiceiul de a ronțăi necontrolat în situații stresante sau de a mânca dulciuri de oboseală”, mai spune Cori Grămescu.

Cori Grămescu: Dieta Rina

Dieta Rină este, în opinia ei, printre cele mai proaste și periculoase planuri nutriționale disponibile, pentru că are un aport foarte redus de proteine pe săptămâna.

“Practic se consumă proteine la 4-6 zile, în funcție de cât de extremă este forma de meniu urmată. În oricare din aceste situații, e complet nesănătos să se restricționeze atât de mult proteinele, în condițiie în care în slăbire necesarul proteic al corpului crește până la 1.2-1.6 grame de proteine per kilogram corp pe zi  (în funcție de volumul de activitate fizică și antrenament) și corpul nu poate absorbi mai mult de 20-30 de grame de proteine la o masă în condiții normale.

Ca referință, 100 g de carne sau peste acoperă circa 20 de g. de proteine, iar ouăle și brânza proaspătă aduc aproximativ 10 g. de proteine la 100 g. de produs”, adaugă Cori Grămescu.

„Practic, fiecare cură de slăbire cu dieta Rina le lasă cu o masă musculară scăzută”

Nutriționistul are convingerea că româncele pierd multe lupte cu kilogramele din cauza acestui plan alimentar.  „Printre altele, pentru că e cea mai populară dietă din România, este și unul dintre principalele motive pentru care româncele se îngrașă atât de accelerat după 40 de ani – practic, fiecare cură de slăbire cu dieta Rina le lasă cu o masă musculară scăzută, metabolism încetinit și o poftă de mâncare greu de controlat datorită lipsei proteinelor din meniu”, susține Cori Grămescu.

 Cori Grămescu are convingerea că multe femei care își doresc să slăbească, aleg să țină acest regim, dar renunță la sport, un lucru total greșit. “Singurul aspect oarecum pozitiv al dietei este faptul că încurajează consumul de legume și fructe, însă și acest lucru este în mod clar depășit de impactul negativ general al acestui meniu complet dezechilibrat pe care lumea din România îl urmează pe criteriul “e gratis și nu trebuie să fac sport “, ceea ce e cea mai greșită abordare de slăbire, dacă vrem rezultate pe termen lung”, mai spune Cori Grămescu.

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton