Problema kilogramelor în plus a devenit apăsătoare pentru tot mai mulți dintre noi. Stilul de viață pe care îl ducem, sărbătorile, dar și mulți alți factori contribuie la transformarea noastră. Chiar dacă am ținut o dietă care nu a dat rezultate sau am slăbit câteva kilograme și apoi am stagnat, nu trebuie, însă, să abandonăm lupta.
Raportul World Obesity Atlas al Federației Mondiale a Obezității, publicat anul trecut, prezice, pe baza tendințelor actuale, că 51% din populația globală va fi supraponderală sau obeză până în anul 2035. De asemenea,obezitatea infantilă crește mai rapid decât în cazul adulților.
„Românii iubesc sărbătorile și în medie se îngrașă între 3 și 5 kilograme, mai mult decât oricare alt popor european”
„Românii iubesc sărbătorile și în medie se îngrașă între 3 și 5 kilograme, mai mult decât oricare alt popor european”, spune Cori Grămescu. Nutriționistul dezvăluie ce soluții putem adopta pentru a câștiga lupta cu kilogramele în plus și pentru a învinge obezitatea.
„Cele mai recente statistici cu privire la obezitate sunt alarmante. Majoritatea populației globale (51% sau peste 4 miliarde de oameni) va fi supraponderală sau obeză până în anul 2035, dacă tendințele actuale vor predomina. Mai exact 1 din 4 oameni (aproape 2 miliarde) vor suferi de obezitate. Federația Mondială a Obezității a tras un semnal de alarmă urgent odată cu seria de previziuni privind prevalența obezității pentru perioada 2020-2035.
Este absolut îngrijorător că peste jumătate din populația globală va avea un indice de masă corporală ridicat (IMC ≥25kg/m²) până la sfârșitul acestei perioade și 1 din 4 persoane vor trăi cu obezitate (IMC ≥30 kg/m²), comparativ cu 1 din 7 cât sunt în prezent”, precizează Cori Grămescu.
Obezitatea infantilă, o altă problemă
Le fel se întâmplă și în cazul obezității infantile, care crește deosebit de rapid. „Se așteaptă ca până în 2035 ratele să se dubleze în rândul băieților și să ajungă la 208 milioane, iar în rândul fetelor să crească cu 125% și să ajungă până la 175 milioane. În total, peste 1,5 miliarde de adulți și aproape 400 de milioane de copii vor trăi cu obezitate în 12 ani, dacă nu se iau măsuri urgente și semnificative. Nici România nu excelează la acest capitol”, dezvăluie Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness.
„După ce toate dietele au eșuat, este normal să nu mai înțelegem de ce corpul nu mai răspunde”
Multe persoane se luptă de foarte mulți ani cu kilogramele în plus și, pe lângă aspectul fizic, dorința de a slabi aduce cu sine și recăpătarea sănătății, a vitalității și a stării de bine. Pentru a scăpa de povara kilogramelor în plus e de preferat să urmezi un program personalizat care să rezolve cauzele primare ale obezității, punct cu punct. Cu o dietă personalizată oricine poate să revină la o greutate corporală normală, chiar dacă are peste 20 de kilograme în plus.
„După ce toate dietele au eșuat, este normal să nu mai înțelegem de ce corpul nu mai răspunde. Sau de ce mintea ne sabotează când aude cuvântul „dietă”. Nu este nimic anormal să ne simțim descurajați după atâtea încercări nereușite care au condus la frustrare, lipsă de energie și neîncredere în propriul corp.
Știu mai bine decât oricine că după o perioadă, fie ea scurtă sau lungă, constatăm cu dezamăgire că obiceiurile proaste reven și odată cu ele și kilogramele în plus, chiar dacă am depus eforturi considerabile, că ne-am abținut de la mâncare, dar, în final, simțim că toate aceste eforturi au fost în zadar”, mai spune specialistul.
Cori Grămescu: „La vârsta de 18 de ani aveam multe kilograme în plus”
Cori Grămescu se dă ca exemplu și recunoaște că a fost o vreme când kilogramele în plus deveniseră o povară chiar și pentru ea.
„Pe la vârsta de 18 de ani aveam multe kilograme în plus! În tinerețe am făcut cel mai probabil ce fac toți cei care își doresc să slăbească: am răbdat de foame, m-am chinuit cu programe de sport epuizante și am luat mai toate suplimentele de slăbit existente atunci pe piață. Însă, deși pe moment am reușit să slăbesc, am realizat rapid că mă chinuiam atât de tare să mă mențin slabă încât ar fi fost imposibil să rezist pe termen lung.
Am reușit până la urmă să înțeleg cum mă mențin abia după ce am studiat și am aprofundat nutriția și fitnessul! Asta se întâmpla acum 20 de ani, iar experiența mea m-a determinat să continui să mă dezvolt și să ajut și alți oameni aflați în această situație.” mai spune Cori Grămescu.
Nutriționistul dezvăluie care sunt pașii prin care putem slăbi 20 de kilograme în 6 luni.
Citeşte și: Cori Grămescu: Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași. Zacusca, un pericol pentru siluetă / Exclusiv
Citeşte și: Cum să ai buzele hidratate și frumoase iarna. Sfaturi pentru îngrijirea buzelor în sezonul rece
Ce înseamnă un program personalizat de slăbire?
O dietă calculată strict pentru nevoile metabolice ale fiecărei persoane în parte și care conține doar ingrediente pe care aceasta le agreează. O dietă personalizată este un plan alimentar care te ajută să nu îți fie foame și cu care poți gestiona poftele alimentare într-o manieră rezonabilă.
„Multă lume greșește când socotește că o slăbire de 20 de kilograme este echivalentă cu 4 slăbiri de 5 kg. E exact genul de abordare fără strategie coerentă care ține oamenii flămânzi, obosiți și descurajați de slăbire, pentru că nu adresează lucrurile esențiale în slăbirea de lungă durată: îmbunătățirea compoziției corporale pentru a avea un metabolism activ și optimizarea hormonală pentru a susține apoi menținerea greutății.
Iată pe scurt ce aveți de făcut dacă aveți de slăbit 20 de kilograme și vreți să aveți succes: apucați-vă de sport, din prima zi; mâncați legume la fiecare masă; mâncați o porție de carne slabă sau pește de dimensiunea podului palmei la fiecare masă; urmăriți scăderea în cm în paralel cu slăbirea în kilograme; dormiți 7-8 ore pe noapte și învățați să gestionați stresul; renunțați la patiserie, dulciuri și crantanele uscate; învățați să manancati dietetic și când sunteți în vacanță, și când sunteți la dietă sau în vizită; gătiți condimentat, dietetic și gustos și nu în ultimul rând AVEȚI răbdare”, mai spune nutriționistul.
„O slăbire de 20 de kilograme se poate opera în 5-8 luni”
Chiar dacă ne dorim rezultate spectaculoase imediat, kilogramele se pierd în timp.
„O slăbire de 20 de kilograme se poate opera în 5-8 luni, în niciun caz mai devreme de atât, și aici nu socotesc etapa de menținere controlată de după, atât de necesară stabilizării comportamentelor sănătoase și a metabolismului. Alocați-vă măcar acest timp pentru a înțelege pe îndelete ce aveți de făcut cu corpul vostru, că să vă mențineți la o formă fizică sănătoasă și plăcută”, concluzionează Cori Grămescu.
Foto: Facebook
Ultima modificare ianuarie 11, 2024 5:15 pm