Cori Grămescu: Ce mâncăm și ce evităm ca să slăbim. Regulile de la care să nu te abați

.

Cori Grămescu susține că putem obține silueta mult dorită dacă respectăm anumite reguli alimentare, dar nu numai. Nutriționistul are convingerea că și ora la care ne culcăm joacă un rol esențial în acest proces.

Cori Grămescu ne sfătuiește să evităm alcoolul și să uităm de pufuleți și crănțănele dacă vrem să etalăm la plajă un corp bine lucrat.

Corpul cere dulce când nu dormi suficient

Nutriționistul ne îndeamnă să renunțăm la statul până noaptea târziu la seriale sau pe net. “Faptul că nu dormi cum trebuie îți întreține starea de oboseală, fluctuațiile de energie de peste zi, pofta de dulce și incapacitatea de a lua decizii corecte în legătură cu alimentația, mai ales când ele contrazic poftele de moment”, susține Cori Grămescu pe o rețea de socializare.

În opinia ei mâncarea gătită de la cantină sau restaurant nu ne aduce beneficii. De asemenea, nici produsele de fast-food.

“Este suficient să citești în meniurile restaurantelor aportul caloric pe care aceste preparate îl au, de regulă au de 2-3 ori mai multe calorii (în special grăsimi nesănătoase și zaharuri) decât preparatele similare gătite acasă în manieră dietetică. Și sunt de 4-5 ori mai scumpe. Păstrează ieșirile la restaurant pentru ocazii speciale și învață să îți gătești mâncarea de zi cu azi acasă”, spune Grămescu.

Citeşte și: Cori Grămescu contestă beneficiile dietei Rina: „E un meniu complet dezechilibrat nutrițional”

Alcoolul, un pericol pentru siluetă

Și alcoolul băut regulat poate fi un pericol pentru siluetă. Ba mai mult, dacă recurgi des la el, poți avea o digestie lentă și o energie scăzută. “Indiferent de ce auzi din popor, alcoolul nu te ajută cu mai nimic. Ba din contră, te împiedică să te odihnești, îți agită sistemul nervos, îți blochează slăbirea și suprasolicită ficatul.

Cel mai sănătos pentru tine e să nu bei deloc sau să consumi alcool în mod absolut ocazional. Vei observa că ai mai multă energie, ai o capacitate de decizie mai bună și o digestie mai sănătoasă. În plus, slăbești mai repede și celulita se atenuează mai bine”, mai spune nutriționistul.

Citeşte și: Cori Grămescu: Ce trebuie să conțină meniul zilelor de sărbătoare pentru a nu ne îngrășa

Pufuleții și crănțănele strică sănătatea digestivă

Pufuleții, crănțănele, biscuiții, popcornul, sărățele trebuie să dispară din dieta noastră de viață, pentru că ne fac mai mult rău decât bine.

“Sunt doar calorii goale pe care le mănânci de plictiseală, nervi, PMS și orice altceva. Ca să scapi de ele, cel mai simplu e să nu le mai cumperi. Sunt dezastruoase în curele de slăbire – pot dubla caloriile estimate fără nici măcar să îți dai seama – dar mai presus de orice, sunt produse care cresc inflamația, strică sănătatea digestivă, întrețin rezistența la insulină și dislipidemiile”, adaugă Grămescu.

Curele rapide de slăbire nu sunt indicate

Nutriționistul nu crede nici în curele rapide de slăbire. “Orice slăbire rapidă bazată pe înfometare este urmată de un câștig în kilograme compensatoriu și în felul acesta procentul de grăsime de pe corpul tău ajunge tot mai mare, în timp ce la fiecare cură de slăbire pierzi masă musculară. Kilogramele în plus sunt un efect al unui stil de viață dezechilibrat, care crește inflamația în corp și întreține rezistența la insulină, iar înfometarea nu rezolvă niciuna dintre aceste cauze.

Dacă vrei să îți modifici corpul, trebuie să îți modifici prioritățile de zi cu zi, alegerile alimentare trebuie adaptate și îndreptate către un spectru dietetic și indulgențele alimentare trebuie să fie temperate și ocazionale”, explică Cori Grămescu.

În opinia lui Cori Grămescu, anumite activități de weekend ne pot ajuta să reducem mâncatul impulsiv și emoțional.

1. Mergi la cumpărături pentru toată săptămâna următoare (cu lista de cumpărături) și gătește măcar legume pentru următoarele 3-4 zile. Întocmește lista de cumpărături când te simți odihnită, după masă, pe categorii de produse – legume, fructe, peste, ouă, carne, lactate și cumpără cât mai multe produse neprocesate. Gătește pentru următoarele zile ca să salvezi timp și efort în timpul săptămânii.

Citeşte și: Cori Grămescu, secretele unui plan de antrenament executat corect în confortul casei

2. Fă mișcare în aer liber cu toată familia. Trasee de bicicletă, plimbări în pădure sau trasee pe munte, toate te ajută să crești nivelul de activitate fizică în mod sănătos. Stai departe de parcuri, unde sunt la tot pasul gherete cu dulciuri și mâncare de proastă calitate. Țintește pentru 2-3 ore mișcarea în natură în fiecare weekend pentru toată familia.

Citeşte și: Dieta de primăvară a lui Cori Grămescu. Exemplu de meniu pentru o săptămână

3. Fă ordine, pregătește-ți hainele pentru săptămâna următoare. Organizarea și ordinea te scutesc de timp pierdut și lipsa de concentrare. Duminică e cea mai bună zi pentru pregătit ținutele pentru următoarea săptămână, pentru că în felul acesta îți antrenezi mintea să perceapă că e în control și că e pregătită de acțiune.

Tot duminică e bine să îți faci un mic plan de acțiune cu ce ai de făcut în zilele următoare, să notezi ce îți propui să realizezi și să îți faci agenda. Ca recomandare personală, nu-ți seta mai mult de 2-3 obiective noi pentru fiecare săptămână, e mai bine să începi cu ce poți realiza și să construieșți de acolo un plan mai elaborat.

„O viață sexuală satisfăcătoare și împlinită este fundamentală pentru bună funcționare a corpului și a minții”

4. Organizează activități drăguțe în cuplu. De prea multe ori ne lăsăm târâți în rutină zilnică și uităm să acordăm atenție relației de cuplu, locul din care în mod ideal ar trebui să ne luăm și să oferim validare, atenție, senzualitate, seducție și plăcere fizică. Fă o prioritate din relația de cuplu, organizează momente drăgălașe și sexy pentru a întreține energia și plăcerea în acest domeniu. O viață sexuală satisfăcătoare și împlinită, bazată pe intimitate și conexiune autentică, este fundamentală pentru bună funcționare a corpului și a minții.

Dormitul și socializarea te țin departe de frigider

5. Păstrează timp pentru a sta în liniște, pentru a te reconecta cu ține și a explora ceea ce simți. Fie că ții un jurnal, fie că practici sesiuni de respirație sau relaxare ghidată ori meditezi, fă un obicei din a sta periodic în liniște, simțindu-ți emoțiile și modul în care corpul răspunde la ele.

6. Dormi, relaxează-te, onorează-ți corpul – folosește zilele mai lejere de weekend pentru a te odihni și pentru a avea grijă de tine. Încarcă-ți bateriile pentru următoarea săptămână și creează spații de liniște în mintea ta.

7. Petrece timp de calitate cu prieteni și oamenii care îți sunt dragi. Avem nevoie de conexiune autentică, de contact fizic cu cei pe care îi iubim. Fă-ți timp să stați împreună, să vorbiți sau să faceți activități împreună, departe de telefoane și medii care vă distrag atenția – malluri, restaurante aglomerate, locuri cu foarte multă agitație. Mintea umană are nevoie de intimitate și conexiune apropiată, iar acestea au nevoie de liniște și spații care nu ne supra-stimulează senzorial că să poată să se înfiripe.

Ce ascunde mâncatul emoțional

Nutriționistul susține că mâncatul impulsiv sau mâncatul emoțional are adeseori trei rădăcini: “una este cea alimentară, în care din păcate neglijăm reguli de bază de igienă alimentară. A două este oboseala acumulată și un program imprevizibil care ne activează răspunsul fight-or-flight.

A treia este lipsa unor relații profunde, satisfăcătoare și din care să ne luăm energia”, precizează Cori Grămescu.

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton