Îți poate da întreaga viața peste cap și te poate face să te confrunți cu stări pe care nu le-ai încercat niciodată. Hipotiroidismul apare atunci când corpul nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Glanda tiroidă ajută în controlul creșterii și refacerii celulare, dar și în buna funcționare a metabolismului.
Din această cauză, oamenii care suferă de hipotiroidism se confruntă adesea cu oboseală accentuată, pierderea părului, creștere de greutate, senzație frecventă de frig și depresie, constipație și piele uscată.
Cori Grămescu, despre efectele neplăcute ale afecțiunilor tiroidei
Hipotiroidismul afectează 1-2% din populația globală și este de 10 ori mai comun la femei decât la bărbați. În România multe femei experimentează efectele neplăcute ale afecțiunilor tiroidei. În managementul acestei boli estenevoie de tratament medicamentos pentru a îmbunătăți funcționarea glandei tiroide, acesta nu se poate regla doar prin alimentație. Însă un meniu zilnic corect, care să includă alimentele necesare pentru buna funcționare a glandei tiroide, îți poate fi de ajutor.
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, explică ce este această afecțiune, care sunt simptomele, care sunt cele mai indicate alimente în afecțiunile de tiroidă, ce dietă pot ține persoanele diagnosticate cu hipotiroidism și ce tip de exerciții fizice pot efectua pentru a slăbi.
Ce este Tiroidita autoimună Hashimoto
„Este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă. Înainte ca la nivelul funcționarii efective a tiroidei să se observe dezechilibre, Tiroidita autoimună Hashimoto poate fi identificată precoce prin evaluarea anticorpilor tiroidieni și a gradului de inflamare în corp. Când glanda ajunge să fie afectată, se observă modificări la nivelul hormonilor tiroidieni. Tiroidita autoimună Hashimoto este principala cauză a hipotiroidismului.
Hashimoto este o boală care evoluează progresiv și ale cărei simptome se agravează în timp. Din fericire, cu un tratament medicamentos luat corect și un regim de viață centrat pe nevoile tiroidei se pot obține rezultate foarte bune în reducerea simptomelor neplăcute date de hipotiroidism.
Cori Grămescu, despre alimentele pe care le eliminăm
Întrucât hipotiroidismul are adeseori o componentă autoimună, primul pas pentru a vă simți mai bine e să eliminați din alimentație ingredientele cu un caracter puternic inflamator. Aici includem alimentele cu un grad foarte ridicat de procesare alimentară – fastfood, dulciuri și snacksuri bogate în zahăr, fructoză și grăsimi trans sau saturate, carne grasă, lactate grase (în special de vaca) și produsele cu gluten”, explică Cori Gramescu.
În general, este foarte important ca meniul să fie corelat cu simptomele pe care hipotiroidismul le generează. Multe dintre persoanele diagnosticate se luptă cu constipația.
„Cea mai frecventă problemă care apare în caz de hipotiroidism se referă la constipație. Acesta este adeseori primul simptom pe care persoanele care ajung să aibă probleme cu tiroida îl resimt. În acest sens, un meniu bogat în legume și fructe este punctul de plecare în refacerea echilibrului corpului nostru. Alegeți să consumați circa 800-1000 de grame de legume și fructe pe zi pentru a vă acoperi necesarul de fibre și glucide sănătoase.
Legumele trebuie să fie atât crude, cât și gătite, pentru un plus de confort digestiv. Din categoria legumelor, vă recomand să consumați cu moderație crucifere – kale, varza, conopida, broccoli și varza de Bruxelles.
De ce trebuie să consumăm cu moderație soia
Mai ales dacă aveți deficiență de iod vă vor afecta aceste alimente, care ar trebui consumate gătite și în cantități moderate, fără a fi mâncate zilnic. În categoria substanțelor goitrogene intră și derivatele de soia, care și ele trebuie consumate cu moderație în afecțiunile de tiroidă, având efecte secundare potențate negativ de lipsa iodului în alimentație.
Alte alimente bogate în substanțe goitrogene sunt: tofu, tempeh, edamame, cartof dulce, piersici, mei, sâmburi de pin și arahide. Toate trebuie consumate cât mai rar în afecțiunile de tiroida și meiul trebuie evitat complet”, mai spune Grămescu.
Citeşte și: Cum poți recunoaște hipotiroidismul și cum se tratează
Citeşte și: Cori Grămescu, sugestii de meniu sănătos pentru perioada postului
Cori Grămesc: Cum slăbim
O alta problemă cu care se confruntă femeile care suferă de hipotiroidism este îngrășarea. În acest sens, o dieta controlată caloric, care să prioritizează aportul corect de proteine și glucide, este necesară. De asemenea, contează foarte mult și sportul.
„Menționez aici antrenamentele cu greutăți pentru creșterea masei musculare (în acest fel creștem metabolismul de repaus) și antrenamentele de tip steady cardio de intensitate moderat-ridicată pentru optimizarea metabolismului glucidic și reducerea rezistenței la insulină, care acompaniază de regula îngrășarea accelerată. Necesarul caloric se calculează în funcție de activitățile fizice de peste zi (atât mers cât și sport) și numărul de ore de sedentarism zilnic joacă un rol foarte important în creșterea eficienței metabolismului”, susține Cori Gramescu.
Care sunt alimentele cele mai indicate când ai probleme cu tiroida
Sursele naturale de iod sunt benefice pentru tiroidă. „Menționez aici algele, peștele și fructele de mare, ouăle. Dacă aceste ingrediente se regăsesc constant în alimentația noastră, nu e nevoie de suplimente de iod, mai ales că în România se folosește sare iodata. Introduceți zilnic în alimentație pește pescuit din apă sărată, midii, stridii, scoici, creveți pescuiți, sepie și caracatița, dar și alge – cele mai comune preparate sunt salata de alge și chipsuri coapte de alge.
Tonul, sardinele, ouăle, nucile de Brazilia și leguminoasele sunt și ele alimente care nu trebuie să lipsească din meniul pentru tiroida, fiind surse excelente de seleniu. Atenție, nu luați suplimente cu seleniu în afecțiunile de tiroida fără să aveți recomandarea medicului și o dozare clară în sânge, pentru a evita supradozajul”.
„Cafeaua, ceaiul verde, energizantele și băuturile alcoolice trebuie consumate rar”
Zincul este un alt mineral esențial pentru buna funcționare a tiroidei. „Îl găsim în stridii și scoici, în carne de vită și curcan/pui crescut la sol. Organele conțin surse semnificative de b12 și acid lipoic și pot fi introduse ocazional în alimentație, fără a face însă abuz. Aici menționez în special ficatul de vițel, și pipotele și inimile de curcan. În managementul afecțiunilor tiroidiene este foarte important să evităm creșterea nivelului de stres și a substanțelor care mimează efectele stresului în organism.
Cafeaua, ceaiul verde, energizantele și băuturile alcoolice trebuie consumate rar, iar suplimentele termogenice pentru slăbire sau pre-workout trebuie eliminate complet. Lactatele grase pot genera inflamație în corp și ar trebui consumate cu moderație, evitând lactatele de vacă în mod special”, adaugă Grămescu.
Citeşte și: Cori Grămescu: Ce mâncăm și ce evităm ca să slăbim. Regulile de la care să nu te abați
Citeşte și: Cori Grămescu contestă beneficiile dietei Rina: „E un meniu complet dezechilibrat nutrițional”
Ce putem consuma
Legume – ardei, roșii, dovlecei, vinete, fasole păstăi, mazăre păstăi, anghinare, bame, cartofi albi sau mov, ceapă, ciuperci, creson, dovleac, gulie, linte, loboda, ștevie, leuștean, pătrunjel, măcriș, morcovi, năut, păstârnac, patunjel, praz, ridichi, salate, sparanghel, apranghel alb, țelină, sfeclă, zucchini, bok choy.
Fructe – orice fructe în afară de piersici și căpșuni
Cereale fără gluten – ammaranth, hrsica, orez, porumb, quinoa
Proteine – pește de apă sărata de captură, vită, vânat, carne de pasare crescută la sol, ouă ecologice , fructe de mare pescuite, ficat de vită și organe de la animale crescute la sol.
Lactate – iaurt de capră, brânză proaspăta de capră sau oaie (versiuni cu 3-5% grăsime)
Pentru pofta de dulce alegem curmale, smochine și prune uscate la aer, fără adaos de sirop de fructoză.
Sportul și odihna, mai mult decât necesare
„Nu uitați să prioritizati sportul, odihna și un stil de viață activ, aliniat cu ritmul circadian. Este nevoie în special de exerciții cu greutăți, pentru a stimula creșterea de masă musculară. În acest sens, un program structurat în funcție de grupele de mușchi vizate este mai eficient decât antrenamente generale în circuit, în care se lucrează tot corpul în fiecare zi de antrenament.
Pentru partea de cardio, recomandarea în afecțiunile de tiroidă este să se aleagă așa-numitele MISC workouts – Medium intensity steady cardio workouts, adică programe de antrenament aerobic de intensitate moderat-crescută, în regim constant de efort.
Antrenamentele HIIT sau cele care ridică foarte mult pulsul (crossfit, spinning, tabata) nu sunt foarte efciente în afecțiunile de tiroidă, pentru că ele cresc nivelul de oboseală și intensifică senzația de foame, fără să aibă neapărat o componentă de dezvoltare corectă a masei musculare. O parte dintre clientele care urmează acest program și fac mișcare constant, slăbesc în medie 4% din greutatea corporală, pe lună și raportează creșteri semnificative ale nivelurilor de energie”, explică Cori Gramescu.
Ultima modificare iunie 22, 2023 4:44 pm