Cori Grămescu spune că postul intermitent, care și-a făcut loc în viața multora dintre noi, nu trebuie adoptat de femeile care au ovare polichistice, care suferă de endometrioză sau au tiroidită autoimună Hashimoto. Ba mai mult, nu poate fi o soluție nici pentru persoanele care au colon iritabil sau au fost diagnosticate cu gastrită, sau se luptă cu constipația, susține Cori Grămescu.
Nutriționistul Corin Grămescu a făcut, pentru UNICA.ro, mai multe dezvăluiri depre acest stil de viață și despre lucrurile pe trebuie să le ai în vedere dacă vrei să adopți postul intermitent în viitorul apropiat.
Cori Grămescu: „Este o părere greșită că postul intermitent e o unealtă infailibilă în slăbire”
„Este o părere greșită care circulă în spațiul public, cum că postul intermitent e ceva nou sau o unealtă infailibilă în slăbire. Așa cum spuneam, slăbești dacă îți atingi țintele de deficit caloric.
Numărul de mese e mai puțin important, poți să mănânci două mese pe zi dacă asta este ritmul în care te simți mai bine și nu ai pusee de foame și pofte alimentare de necontrolat, însă la fel de bine poți să slăbești cu cinci mese pe zi, dacă asta te ajută să controlezi aportul complet de mâncare pe care îl consumi”, spune Cori Grămescu, pentru UNICA.ro.
Citeşte și: Cori Grămescu te învață cum să slăbești până la sărbători: „Nu stă nimeni cu cântarul în poșetă”/ Exclusiv
Citeşte și: Mâncatul haotic ne afectează starea psihică. Cori Grămescu, despre anorexie și bulimie
Dacă adopți postul intermitent trebuie să eviți să te stresezi
Nutriționistul crede că atunci când urmezi acest regim de viață trebuie să ai în vedere anumite lucruri. În primul rând, trebuie să ai grijă cum gestionezi stresul, pentru că riști să devii mai nervoasă când nu mănânci la intervale regulate.
„Ce e important de spus e că dacă decideți pentru post intermitent, e mai bine (mai ales dacă sunteți sedentari) să faceți fereastră de fasting după-amiază, asta pentru a scădea rezistența la leptină, că e cu atât mai important să aveți grijă la aportul proteic (țineți minte, nu asimilăm mai mult de 20-30 de g. de proteine la o masă în mod natural) și să aveți mare grijă cu gestionarea stresului, care tinde să fie perceput mai agresiv când nu mâncăm la intervale regulate.
Cu alte cuvinte, postul intermitent nu vă scutește de a socoti porțiile alimentare consumate și nici de a urmări caloriile mâncate dacă vreți să slăbiți și, în general, e mai bine să mâncați prima masă în prima parte a zilei, până în ora 10”, adaugă Cori Grămescu.
Citeşte și: Cori Grămescu: 5 pași care ne pot ajuta să gestionăm stresul și să evităm excesul alimentar
„Femeile cu dezechilibre hormonale nu ar trebui să țină post intermitent”
În opinia nutriționistului, persoanele care suferă de anumite afecțiuni trebuie să stea departe de postul intermitent.
„Femeile cu dezechilibre hormonale nu ar trebui să țină post intermitent, mai ales dacă suferă de sindrom de ovare polichistice, endometrioză, adenomioză sau tiroidită autoimună Hashimoto, pentru că aceste afecțiuni sunt influențate negativ de creșterile anormale de cortizol, care sunt foarte comune în regimurile de tip intermitent fasting și, de asemenea, dacă suferiți de constipație, gastrită sau colon iritabil nu e sănătos să mâncați cantități atât de mari de mâncare la o singură masă”, precizează Cori Grămescu, pentru UNICA.ro.
Ea consideră că existența ne poate fi schimbată doar de un regim de viață echilibrat.
„În alegerea unei diete contează pe de o parte stabilirea parametrilor nutriționali – câte calorii, proteine, glucide și grăsimi sunt necesare în raport cu obiectivele individuale -, care este calea optimă de urmat în raport cu istoricul de fluctuații în greutate, obiective de slăbire și fitness, vârsta și profilul hormonal, dar pentru retenția pe termen lung a comportamentelor alimentare necesare susținerii și menținerii rezultatelor contează de fapt să ținem planul ăla alimentar cu ușurință, să avem constanța alegerilor noastre alimentare și să nu ne petrecem ziua gândindu-ne la ce ”avem voie” să mâncăm la următoarea masă.
Un stil de viață echilibrat este bazat pe acele alegeri alimentare pe care le facem ușor, fără eforturi supraomenești de decizie și fără să ne simțim frustrați în legătură cu alegerile care ne susțin obiectivele”, susține nutriționistul.
Foto: Facebook, Cori Grămescu
Ultima modificare noiembrie 7, 2023 5:18 pm