Vine toamna şi accesele lui de tuse, interminabile, te îngrijorează tot mai tare. Ţi se rupe inima când îl auzi cum se chinuieşte! Cum, Doamne, poţi să-l ajuţi?!
Nu intra în panică! Să ne gândim: tusea este un mecanism natural de eliminare a substanţelor care irită bronhiile. Deci nu este automat duşmanul copilului tău. Iar infecţia virală care o provoacă, de cele mai multe ori, se vindecă spontan. Numai că iritaţia locală se calmează mai greu. Oricum, oricare ar fi cauza, trebuie să vorbeşti cu medicul pediatru. Iar dacă el nu suspectează nici o afecţiune mai serioasă, ia măsurile simple, ,,clasice’’: dă-i copilului multe băuturi calde – ceaiuri, supe -, aeriseşte bine camera şi asigură-i un grad optim de umidifiere, punând un vas cu apă lângă geam sau instalând un aparat special.
Primul gest
Toamna-iarna bântuie răcelile şi gripele. Aşa că, oricât ai vrea să îl fereşti, micuţul tău tot vine în contact cu viruşii. Mai ales dacă merge la creşă… Dar chiar şi dacă nu merge. Îl scoţi la plimbare şi vine în contact… pur şi simplu cu aerul pe care îl inspiră. Vii acasă şi îi aduci viruşi o droaie. Totul ţine de imunitatea lui. Care, să fim lucizi, este încă în formare. Deci, răcelile şi tusea pot fi la ordinea zilei. Partea bună este că, între două episoade succesive, copilul se vindecă perfect. Deci nu ai motive reale de îngrijorare. Trebuie doar să îţi formezi reflexele: cum vezi că îi curge năsucul, i-l cureţi pe dinăuntru cu ser fiziologic şi îi dai să bea destule lichide.
Şi dacă tusea se încăpăţânează?
Atunci apelezi la remediul ,,minune’’: siropul de tuse. Este de două tipuri: categoria fluidifiante bronhice şi antitusive. Cele din urmă reprezintă ultima soluţie, dacă tusea este cu desăvârşire rebelă şi nu lasă copilul să doarmă liniştit. Ar prinde bine şi câteva şedinţe de kinetoterapie respiratorie – un specialist kinetoterapeut îl învaţă cum să respire corect.
Antibiotice? În nici un caz!
Administrarea antibioticelor nu se justifică decât în cazul în care au apărut nişte infecţii serioase. Şi, serios vorbind, nu poţi tu, ca mamă, să evaluezi o astfel de situaţie (doar dacă eşti cadru medical). După ce te ghidezi, aşadar? După starea generală a copilului: tuşeşte şi… atâta tot, îi dai sirop de tuse, lichide, aeriseşti bine camera şi ai grijă ca aerul să nu fie uscat. Are o stare ciudată – fără poftă de mâncare, este apatic sau, din contră, irascibil -, atunci este cazul să-i faceţi (din nou) o vizită medicului pediatru.