Cum îți dai seama care sunt semnele întârzierii în vorbire și când este momentul să apelezi la logoped?
Ana-Maria Onică, fondatoarea unei clinici online de logopedie, a vorbit într-un interviu cu Școala 9 despre semnele întârzierii de vorbire și despre momentul când părinții ar trebui să apeleze la logoped.
În pandemie, Ana-Maria Onică a creat o clinică virtuală de logopedie, unde părinții și copii se pot conecta cu logopezi din toată România. Ea a mai creat și o aplicație pentru copii, care îi ajută pe aceștia să își exerseze auzul, atenția și limbajul.
- Citește și: La ce vârstă ies măselele la copii – lucruri interesante despre dentiție
În interviul cu Școala 9, Ana-Maria Onică a povestit despre cum părinții își pot stimula copiii să vorbească și despre cum se desfășoară o ședință de logopedie cu un expert.
„Vorbirea nu apare dintr-odată, ci se dezvoltă treptat în primii ani de viață”, a explicat ea, citată de Libertatea. „Cea mai bună metodă pentru a preveni apariția întârzierilor de limbaj este ca părintele să vorbească și să interacționeze cât mai mult cu copilul în primul său an de viață. Atunci când copilul încearcă să spună ceva, părintele poate imita sunetele pe care acesta le scoate pentru a-l încuraja să comunice mai bine”.
Citește și: S-a lansat 119, numărul unic de telefon la nivel național pentru abuzurile împotriva copiilor
Citește și: Județul din România cu aproape 1.000 de mame minore
Citește și: Cum i-a afectat pe copii pandemia: „Deși puteam vorbi din spatele unui ecran, ne lipsea mult conversația față în față”
Citește și: Papa Francisc cere producătorilor de arme să se oprească: „Războiul devorează copiii patriei”
Ea a mai adăugat: „Dacă întârzierea limbajului are alte cauze, în ciuda stimulării primite din partea familiei, atunci copilul trebuie văzut de un logoped pentru a putea stabili împreună ce trebuie făcut mai departe”.
Ana-Maria Onică a dat și un exemplu concret legat de semnele că cel mic trebuie consultat de logoped: „Dacă, de exemplu, până la 7 luni copilul încă nu vocalizează, atunci părintele ar trebui să discute acest lucru cu medicul pediatru. Semne generale ale întârzierii limbajului ar putea fi atunci când, la un an, copilul nu răspunde încă la numele său și nu pare interesat de unde vin sunetele, la 2 ani încă nu folosește niciun cuvânt, la 3 ani nu poate forma propoziții simple, din 3 cuvinte, iar la 4 ani nu pronunță toate sunetele și știe foarte puține cuvinte”.
Experta a subliniat că o perioadă bună pentru începerea terapiei logopedice este în jurul vârstei de trei ani. Însă în cazul în care părintele observă semne ale întârzierii limbajului înaintea vârstei de trei ani, este recomandată o consultație chiar mai devreme.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare iulie 18, 2022 1:41 pm