Copii concepuţi primăvara şi vara prezintă un risc mai mare de malformaţii congenitale. De vină sunt substanţele toxice folosite în agricultură, care ajung şi în apă.
Primăvara, agricultorii încep să-şi protejeze recoltele, folosind ierbicide, substanţe chimice menite să distrugă buruienile. Chimicalele se scurg în pământ, apoi ajung în ape.
În lunile aprilie – iunie, pesticidele din apă ajung la nivelul maxim şi, din păcate, sunt toxice nu numai pentru plante, ci şi pentru oameni.
Un studiu american, realizat la o universitate din Indiana, a dovedit că exact lunile aprilie – iunie sunt cele mai puţin indicate pentru conceperea unui copil.
Au fost studiate toate cele 30 de milioane de naşteri care au avut loc în SUA, între anii 1996 şi 2002, cercetătorii descoperind că femeile care au ultima menstruaţie în aprilie, mai, iunie sau iulie, prezintă un risc crescut de a naşte un copil cu malformaţii. Imediat, neonatologii au asociat acest risc cu nivelul pesticidelor din apă.
De mult timp se crede ca substanţele chimice folosite în agricultură ar fi periculoase, dar acesta este primul studiu care face o legătură între pesticide sau ierbicide şi malformaţiile congenitale.
Printre afecţiunile legate de ierbicide se numără spina bifida, sindromul Down, „buza de iepure” şi „gura de lup”.
Aceste probleme sunt asociate şi cu alţi factori de risc, de exemplu consumul de alcool, fumatul, vârsta înaintată a părinţilor. Dar cercetătorii americani au descoperit că şi mamele care nu prezintă aceşti factori de risc au mai multe şanse de a naşte copii cu malformaţii, dacă îi concep în lunile aprilie – iulie.
În Statele Unite, se consideră că substanţa cea mai periculoasă este atrazina, folosită ca ierbicid. Din fericire, în statele membre U.E., ea este interzisă.
3 din 100 de copii americani se nasc cu o malformaţie. În 2008, Ministerul Sănătăţii a anunţat că cinci din 100 de copii români sunt în această situaţie, ceea ce înseamnă că, faţă de anul 2001, s-a înregistrat o creştere de un procent a numărului de nou-născuţi cu afectiuni congenitale.