Pilule hormonale, prezervativ feminin, plasturi, implant, inel vaginal sunt doar câteva dintre metodele moderne de prevenire a unei sarcini nedorite. Din păcate, prea puţine sunt femeile care le utilizează.
Neinformate, cu prejudecăţi legate de efectele pe termen lung, femeile continuă să evite metodele de contracepţie. Iar avortul şi, mai rău, abandonul rămân soluţii pentru a scăpa de sarcinile nedorite. Or, există alte posibilităţi moderne, care nu pun sănătatea în pericol, nu afectează capacitatea de reproducere şi nici nu dau bătăi de cap, dacă sunt utilizate corect.
Ajută, nu îmbolnăvesc
Există numeroase controverse legate de pilulele contraceptive şi de potenţialul risc de cancer la care sunt expuse utilizatoarele pe termen lung. Or, studiile de specialitate arată că pilulele pot favoriza anumite forme de cancer, dar le previn pe altele. „Nu s-a stabilit încă o legătură directă între contraceptivele orale şi cancerul mamar”, explică dr. Elena Claudia Teodorescu, specialist radiologie şi imagistică medicală, la Donna Medical Center.
Mai mult, specialiştii evidenţiază o scădere a riscului de cancer ovarian şi endometrial datorită pilulelor. Pentru cancerul de col uterin, o mare parte din vină o poartă HPV, iar contraceptivele nu sunt răspunzătoare, căci ele nu protejează, cu excepţia prezervativului, faţă de bolile transmisibile sexual. Pe de altă parte, ficatul are de suferit cu timpul. Pot apărea tumori, dar benigne, numite adenoame, motiv pentru care se recomandă evaluarea ecografică anuală a ficatului. Există şi riscul de tromboză venoasă, după vârsta de 35 de ani, cu precădere la fumătoare şi la supraponderale.
Ce ai la dispoziţie
Prezervativul, spermicidele sub formă de ovule sau creme, steriletul, dispozitivul intrauterin, diafragma, injecţiile cu progestative, plasturii, inelul vaginal, implantul hormonal sunt metode moderne de contracepţie, alternative pilulelor. O simplă vizită la ginecolog îţi poate aduce lămuririle de care ai nevoie şi metoda potrivită doar pentru tine.
Pilula de a doua zi – când şi cum se ia?
Contracepţia de urgenţă trebuie utilizată doar la nevoie (nu mai mult de două ori pe an, pentru a nu produce dereglări menstruale), când alte metode dau greş şi există teama unei sarcini nedorite. Totuşi, această metodă nu e pentru toată lumea. „Nu trebuie să iei în calcul contracepţia de urgenţă dacă eşti deja însărcinată sau alergică la levonorgestrel ori excipienţi. Utilizată corect, probabilitatea apariţiei unor efecte secundare grave sau pe termen lung este extrem de scazută. Cele mai frecvente greşeli sunt legate de administrare.
Pentru a fi eficientă, pilula trebuie utilizată cât mai repede după contactul sexual neprotejat, în maximum 72 de ore. Nu trebuie să aştepţi 72 de ore ca să o iei. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dacă ai varsat după mai puţin de o oră, se impune administrarea unei alte pilule. Prima nu îşi va face efectul. Utilizarea abuzivă poate duce la perturbarea regularităţii ciclului menstrual. Există persoane care utilizează contracepţia de urgenţă după ce au aflat ca sunt însărcinate. Pilula de a doua zi nu este o pilulă abortivă, aşa că nu va avea niciun efect dacă sarcina s-a instalat deja.”