Nu numai că nu funcţionează, dar sunt şi periculoase. Să le luăm pe rând:
– Oţetul, sucul de lămâie, aspirina. Metoda introducerii acestor substante în vagin a pornit probabil, de la ideea ca acizii omoară spermatozoizii. Chiar dacă este posibil să se întâmple aşa, până în momentul când faci spălăturile, cei mai rapizi dintre spermatozoizi sunt deja departe. Din cele cateva milioane de „înotători” este posibil să scape măcar câţiva. Ca să nu mai spunem că substanţele atât de acide pot să rănească mucoasa vaginală, care este mult mai sensibilă decât pielea, sau să strice echilibrul florei vaginale normale. Spermicidele adevărate sunt astfel formulate încât să omoare spermatozoizii fără a răni vaginul.
– Strănutul, tusea, săriturile sus-jos, ar fi menite să elimine sperma din vagin, fie prin încodarea muşchilor pelvini, fie prin forţa gravitaţiei. Şansele de reuşită sunt egale cu zero. Chiar dacă lichidul seminal (acela incolor, care transportă spermatozoizii) ar fi eliminat în totalitate, este imposibil să iasă toţi spermatozoizii.
– Metoda calendarului, deşi este bazată pe fapte ştiinţifice nu are nici ea şanse de reuşită pentru simplul motiv că sistemul reproducător feminin nu este exact ca un ceas elveţian. Se presupune că ovulaţia are loc în ziua 14 a ciclului menstrual, numai că acest proces depinde de atâţia factori, încât foarte puţine femei ovulează în zile fixe. Nici măcăr zilele de menstruaţie nu sunt întotdeauna infertile, aşa cum se crede.
– Metoda coitului întrerupt ar avea şi ea oarecare şanse de reuşită, însă este la fel de riscantă. Se presupune că retragerea partenerului chiar înainte de ejaculare împiedică pătrunderea spermatozoizilor în corpul femeii, însă spermatozoizi se pot găsi şi în lichidul preseminal care este eliminat pe parcursul actului sexual, pentru lubrifiere. Coitul întrerupt este o metodă care depinde de noroc, deci nu poate fi considerată cu adevarat eficientă.