Astăzi avem la dispoziţie metode contraceptive moderne care, chiar dacă nu sunt 100% eficiente, în marea majoritate a cazurilor ne feresc de sarcinile nedorite.
Dar pe vremea bunicilor noastre, femeile erau nevoite să apeleze la tot felul de metode îndoielnice, care, nu numai că nu erau eficiente, dar mai provocau şi tot felul de probleme. E de înţeles, atunci nu existau prezervative, contraceptive orale, spermicide sau diafragme, deci fiecare folosea ce credea de cuviinţă. Ce nu putem înţelege este de ce unele femei (şi chiar din cele tinere), apelează şi astăzi la metode contraceptive băbeşti.
„Ce ziceţi de metoda băbească cu introducerea aspirinei în vagin dupa sex? Sau de spălăturile vaginale cu penicilină? Metoda cu aspirină cam ustură.” Spune o domnişoară care este îndeajuns de matură ca să aibă relaţii sexuale şi îndeajuns de educată ca să folosească internetul, dar nu îndeajuns de inteligentă ca să caute o formă modernă de contracepţie.
Metodele contraceptive băbeşti sunt multe, variate şi atât de ciudate încât nu-ţi vine să crezi. În era tomografului şi a laparoscopiei, fetele folosesc pentru contracepţie spălăturile vaginale cu oţet, suc de lămâie, Coca-Cola, săriturile sus-jos, strănutul şi tusea, seminţe sau plante asezate în vagin înainte sau după contactul sexual. Bineînţeles, la loc de cinste stau metoda calendarului şi coitul întrerupt pe care fetele le consideră deosebit de eficiente. Nu este de mirare ca suntem pe primele locuri în Europa la numarul de avorturi provocate.
Totul începe în ovarele tale, unde, pe la jumatatea ciclului menstrual, un ovul atinge maturitatea şi este eliberat în trompa uterină. Timp de 24 de ore va fi apt pentru reproducere. Dacă în aceste 24 de ore întâlneşte un spermatozoid, începe sarcina. Dacă nu, este eliminat la urmatoarea menstruaţie. La fiecare contact sexual, milioane de spermatozoizi ajung în corpul tău şi este nevoie numai de unul singur pentru a fecunda ovulul. Daca e foarte rapid, va ajunge la ţintă în 45 de minute. Daca e mai leneş, poate să caute şi 12 ore. Când e nevoie, spermatozoizii pot trăi în corpul tău, aşteptând sau căutând ovulul, timp de 72 de ore.
Medicina modernă a găsit mai multe căi de a impiedica acest proces. Pilula intervine hormonal, împiedicând ovulaţia şi, dacă nu mai există ovul de fecundat, nu mai există nici sarcină. Prezervativul şi diafragma sunt metode de barieră care aşează un obstacol impenetrabil între ovul şi spermatozoizi. În sfârşit, spermicidele sunt substanţe capabile să omoare spermatozoizii, dar, de obicei, se folosesc împreună cu o metodă de barieră.