Colesterolul, prieten sau duşman?

.

Iată ce trebuie să ştii cu adevărat despre colesterol.Ne ferim de colesterol ca de o adevărată otravă, dar, de multe ori, avem tendinţa
să exagerăm şi să interpretăm greşit ceea ce auzim.

Colesterolul este o substanţă de care organismul are nevoie! Se găseşte atât în sânge, cât şi în fiecare celulă a organismului. Nivelul total al colesterolului se împarte în colesterolul bun (HDL) şi cel rău (LDL). 75% din colesterol e produs de ficat, iar restul provine din alimentele de origine animală.

Atenţie la alimentaţie!

Principala cauză a problemelor cu colesterolul o reprezintă alimentaţia nesănătoasă. Ca să schimbi acest lucru, nu e nevoie de sacrificii exagerate. Nu trebuie să renunţi la ouă, smântână şi unt, ci doar să ai grijă la cantitatea consumată, să le prepari sănătos şi să foloseşti (unde e cazul) variantele degresate.

Două ouă pe săptămână nu-ţi fac niciun rău, iar dacă nu ai deloc probleme de sănătate, poţi consuma chiar câte un ou în fiecare zi. Ideal este să reduci sau să ai grijă la consumul de grăsimi animale din carne, cârnaţi şi produsele lactate. Pentru asta, alege carnea de vită, de pui, kefirul şi brânza de vaci degresată. Înlocuieşte pâinea albă cu cea intermediară sau neagră, fructele uleioase cu cele proaspete, untura şi prăjelile cu ulei de măsline, cartofii prăjiţi cu cartofi copţi, omleta cu ouă fierte, organele de animale cu peşte şi fructe de mare.

Aceşti paşi spre o dietă echilibrată vor asigura scăderea colesterolului rău şi creşterea celui bun.

Cât este de periculos?

S-a demonstrat că nu colesterolul este principala cauză a infarctului, ci un complex de factori de risc, care implică, pe lângă colesterol, fumatul, diabetul, vârsta, hipertensiunea şi depăşirea greutăţii normale. De aceea, nu trebuie urmărit doar nivelul total al colesterolului, ci raportul dintre colesterolul bun şi cel rău.

În cazul în care colesterolul rău (LDL) se menţine la un nivel ridicat pentru o perioadă mare de timp, atunci acesta se va depune pe artere, lucru care poate deveni periculos. Ca rezultat, arterele se îngustează şi împiedică circulaţia sângelui, crescând riscul de infarct. Raportul ideal între LDL şi HDL este de 2:1, iar un raport de 4:1 poate fi considerat o problemă.

Bine de ştiut!

â–ºDupă 35 de ani, trebuie să-ţi verifici o dată la doi ani colesterolul.
â–ºGrăsimile vegetale nu conţin colesterol.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton