Colesterolul bun nu este chiar atât de bun! Iată ce afecțiuni provoacă!

.

Medicina este o știință în permanentă evoluție, acesta fiind motivul pentru care apar tot felul de tehnici inovatoare fac diferența dintre viață și moarte în zilele noastre. La fel și descoperirile cercetătorilor în legăture cu anumite teorii pe care le-am pus cu sfințenie în practică deoarece erau testate și veneau ca recomandare din partea medicului.

Într-o astfel de categorie se înscrie și teoria legată de colesterolul bun (HDL) și colesterolul rău (LDL). Sfatul medicului, de fiecare dată când terminam de făcut analizele, era să ne creștem nivelul de colesterol bun și să scădem rapid valorile celui rău. Argumentul specialiștilor era acela că LDL crește riscul bolilor de inimă și sporește incidența atacurilor cerebrale. Pe de altă parte, HDL era văzut drept ”prietenul” organismului uman, bun pentru că îndepărta excesul de colesterol și reduce riscul bolilor de inimă.

Drept urmare, tratamentele pentru sporirea HDL au luat cu asalt piața farmaceutică din întreaga lume. Totuși, pentru anumiți pacienți, nivelul ridicat de HDL nu le-a adus nici un beneficiu, ba chiar le-a făcut mai mult rău dect bine.

Profesorul Eliano Navarese, un cardiolog de renume în Italia și directorul centrului de cercetare SIRIO MEDICAL, a ajuns la următoarea concluzie: ”Faptul că sporirea valorilor colesterolului bun, un sfat care ne este dat frecvent de clinicieni, ne poate aduce beneficii sănătății poate fi contestat de o cantitate semnificativă de dovezi”.

Cea mai mare cantitate de colesterol din organism este pusă în circulație în corpul nostru de către ficat, în special acesta fiind procurat din grăsimile saturate. LDL transportă colesterolul din ficat la celelalte celule care au nevoie de el, în special la cele care sunt implicate în procesele de consolidare a pereților celulari sau de producere a hormonilor.

În schimb, HDL face exact opusul, conducând surplusul de colesterol din celule înapoi la ficat, unde acesta este fie reciclat, fie îndepărtat din organism cu ajutorul funcțiilor bilei.

Dacă în cazul nivelului maxim de colesterol rău avem recomadări în cadrul rezultatelor analizelor de sânge, în cazul colesterolului bun nu există un astfel de prag.

”Un nivel ridicat de HDL nu ne oferă neapărat protecție, iar mai nou studiile arată că un nivel crescut de HDL poate avea aceleași efecte precum un nivel ridicat de colesterol rău, ducând la riscul apariției bolilor de inimă. Spre exemplu, până acum se credea că un HDL crescut protejează arterele în cazul femeilor aflate la menopauză, însă un studiu recent a aruncat o umbră de îndoială asupra acestei teorii”, susține medicul.

Experții de la Universitatea Pittsburgh au realizat o cercetare asupra grăsimilor depuse pe pereții arterelor a 225 de femei fără probleme de sănătate, toate cu vârste de peste 40 de ani. Conform concluziilor studiului, femeile care aveau un nivel crescut de HDL aveau pe pereții arterelor o depunere mai mare de grăsimi, ceea ce conduce la riscul apariției bolilor de inimă.

O altă teorie arată că, o dată cu scăderea nivelului de estrogen la menopauză poate influența calitatea HDL-ului și funcționarea sa.

Foto: 123rf.com

Citește și: Cum să îți scazi colesterolul și tensiunea după rețeta Amish

 

    
Vedete din Romania Vedete internationale