Auzi peste tot despre colesterol, despre cât e de periculos şi probabil că l-ai văzut şi tu subliniat pe buletinul tău de analize. Dar ştii ce este de fapt colesterolul…
… şi cum poţi scăpa de grija lui?
Temutul colesterol este, de fapt, esenţial pentru supravieţuire, fiecare celulă având nevoie de el. Pe lângă buna funcţionare a celulelor, colesterolul mai asigură sinteza anumitor hormoni şi absorbţia unor vitamine.
De ce este rău colesterolul
Problema este că organismul tău are nevoie de cantităţi mici de colesterol, iar excesul se depune pe vasele de sânge. Procesul se numeşte ateroscleroză şi duce la pierderea elasticităţii şi îngustarea vaselor de sânge până la punctul în care circulaţia devine dificilă. Dacă se mai formează şi un cheag de sânge, artera se blochează de tot, urmarea imediată fiind atacul vascular cerebral sau infarctul.
Cel care se depune pe artere este aşa-zisul colesterol rău, sau LDL.
Acesta transportă colesterolul de la ficat, unde este produs, către celule. Probleme apar atunci când există un exces, adică ficatul produce mai mult decât are nevoie corpul.
Însă există şi colesterolul bun, sau HDL, menit să aducă înapoi la ficat LDL-ul în exces.
Pentru o sănătate bună, trebuie ca LDL să fie cât mai mic, iar HDL cât mai mare. În caz contrar, creşte riscul unei boli cardiace.
Analize periodice pentru stabilirea nivelului de colesterol
Ca să ştii ce rişti, singura variantă este să-ţi faci analiza de sânge pentru depistarea nivelului de colesterol. Societatea Română de Cardiologie recomandă ca toate persoanele peste 20 de ani să-şi verifice colesterolul cel puţin o dată la cinci ani, indiferent de greutate şi starea de sănătate.
Persoanele cu risc crescut trebuie să-şi facă analize mai des, cel puţin o dată pe an. În această categorie intră cei care au mai avut probleme cu colesterolul, supraponderalii, sedentarii, cei care mănâncă multe grăsimi, bărbaţii peste 55 de ani şi femeile trecute de menopauză, diabeticii, hipertensivii, cardiacii şi cei care au cardiaci în familie.
Societatea Română de Cardiologie ne informează şi în legătură cu nivelul optim al colesterolului. Deşi valorile normale depind de fiecare individid în parte, adulţii ar trebui să aibă colesterolul total sub 190 mg/dl, LDL-ul sub 115 mg/dl, HDL-ul mai mare de 60 mg/dl şi trigliceridele sub 150 mg/dl.
Cel mai bun tratament, un nou stil de viaţă
Dacă nu te încadrezi în aceste valori, prima măsură pentru a reveni la normal ar trebui să fie schimbarea modului de viaţă. După o perioadă în care urmezi un regim alimentar special, colesterolul ar trebui să scadă. Astfel, Societatea Română de Cardiologie, recomandă ca grăsimile să reprezinte doar 25-35% din totalul caloriilor consumate.
În special, ar trebui evitate grăsimile saturate, care sunt cele mai nocive, dar, din pacate sunt foarte consumate în România. Din această categorie fac parte toate grăsimile animale: untul, untura, carnea de porc grasă, pielea de pui, brânza grasă, fast-food-ul, etc. La fel de periculoase sunt grăsimile hidrogenate sau trans pe care le găsim în dulciuri, chips-uri etc.
Fie că ai probleme cu colesterolul, fie că nu ai, principalele grăsimi consumate ar trebui să fie cele nesaturate, pe care le găseşti în uleiurile vegetale (de nuci, in, măsline, floarea soarelui) şi în peşte.
Grăsimile saturate şi trans cresc colestereloul total şi LDL şi scad HDL, cu alte cuvinte favorizează colesterolul rău şi îl micşorează pe cel bun. În schimb, grăsimile nesaturate au efectul invers, protejând sistemul cardiovascular.
Există şi medicamente care pot reduce colesterolul, însă acestea se iau numai la recomandarea medicului şi nu ar trebui să fie prima măsură în lupta cu grăsimile. Societatea Română de Cardiologie recomandă ca medicamentele să fie luate numai dacă schimbarea stilului de viaţă nu a dat rezultatele dorite.
Până la urmă, fie că iei medicamente, fie că nu, dieta va trebui să ţi-o schimbi. Specialiştii în cardiologie recomandă:
– Un consum cât mai mare de fructe şi legume proaspete şi cereale integrale – Consumul de peşte cel puţin de două ori pe săptămână. Se recomandă peştele cât mai gras, de exemplu somon sau macrou. – Consumul de lactatae degresate, cu nu mai mult de 1% grăsime. – Cât mai puţine sucuri, alcool, sare, prajituri, creme, gogoşi, cafea. – Maxim două ouă pe săptămână. – Evitarea meselor de tip fast-food. – Cât mai puţină carne şi nu prăjită.
Este un stil de viaţă pe care ar trebui să-l adopte oricine, dar mai ales cei care au un nivel crescut al colesterolului.