Deși România a avut și are toate resursele pentru a-și vaccina cetățenii împotriva COVID-19, se află la coada Europei în ceea ce privește imunizarea.
Estul Europei este dominat de haos și un număr copleșitor de cazuri de COVID-19, după cum relatează CNN într-o analiză a evoluției pandemiei pe bătrânul continent. În analiză se vorbește și despre România, țară care, deși a fost aprovizionată corespunzător cu doze de vaccin, are o rată de imunizare foarte mică.
De luni, carantina de noapte este din nou valabilă în România. Mai mult, certificatul verde este obligatoriu în aproape toate locații. Măsurile vin la câteva zile după ce țara noastră a înregistrat o rată de 19,25 de decese la un milion de oameni, fiind una dintre cele mai mari rate de deces cauzat de COVID-19 pe cap de locuitor, după cum relatează jurnalista Tara John, conform CNN.
Tara John mai subliniază, citată de Libertatea: „Necazurile României nu se datorează lipsei de vaccinuri. Țările UE au acces la toate vaccinurile aprobate de UE, dar, la fel ca multe țări din Marea Baltică până în Balcani, administrarea lor în România a fost îngreunată de ezitare la vaccinare, de mesaje guvernamentale slabe și de suspiciune la adresa autorităților”.
Europa este în prezent singura parte a lumii care înregistrează creșteri de cazuri de COVID-19, în pofida disponibilității pe scară largă a vaccinurilor. OMS arată că este a treia săptămână consecutivă în care cazurile cresc pe continent. De exemplu, rata de incidență a bolii COVID-19 în Germania a crescut la 100 de infecții la 100.100 de locuitori (cel mai ridicat nivel din mai și până acum).
Dr. Peter Drobac, expert global în sănătate la Saïd Business School de la Universitatea Oxford din Anglia, crede că unul dintre motivele pentru care cresc cazurile este ridicare restricțiilor în sezonul rece. În această perioadă, oamenii se adună în spații închise, unde tulpina Delta s-a transmis mai repede. El este însă optimist, spunând că vestul Europei nu va „atinge nivelurile de criză pe care le-am văzut în trecut, vaccinurile au schimbat cu siguranță jocul și în acest sens ar trebui să existe o mulțime de motive pentru optimism”.
Alți experți amintesc însă că precauția este în continuare necesară. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență sanitară al OMS, a spus: „Nu știm cum va arăta pandemia peste două, trei luni. Va trebui să fim puțin precauți, puțin atenți”.