Ciupiturile de insecte, o amintire

.

Ce poate fi mai frumos decât o plimbare în natură? Dar ce te faci când înţepăturile de insecte îţi strică ziua? Afla cum le poţi ţine la distanţă sau, dacă nu ai reuşit, cum să te tratezi astfel încât senzaţia neplăcută să treacă repede.
În ceea ce priveşte locuinţa, te poţi feri de „invadatori” prin câteva reguli simple, cum ar fi să foloseşti plasele de ţânţari. Daca totuşi s-au strecurat şi te deranjeaza soluţiile artificiale cum ar fi „pastilele”, poţi apela la un aparat cu ultrasunete pentru gonit insectele. Se gasesc în comerţ la preţuri începând de la 50 de lei.

Mirodeniile la ghiveci, spaima ţânţarilor

Există şi metode naturale şi frumos mirositoare pentru a goni ţânţarii din preajma ta. Ţine la fereastră sau în gradină măghiran, mentă, cimbru, busuioc sau mărar. Mai poţi arde frunze de nuc într-o scrumiera sau poţi pune în lampa de aromaterapie câţiva stropi de ulei esenţial de cuişoare. Poţi încerca si cu un amestec de bicarbonat de sodiu cu patru linguri de ulei de masline puse într-un pulverizator împreuna cu jumatate de litru de apa. Amesteci bine şi pulverizezi în fiecare cameră de câteva ori pe zi.

Contează şi ce mănânci

Intern, se poate bea o lingura sau doua de oţet de mere amestecat în puţină apă. Daca nu suporţi gustul, poţ îndulci cu o linguriţă de miere. Manânca şi mult usturoi. Astfel, insectele te vor ocoli, pentru ca pielea ta va emana anumite substanţe care le vor ţne la distanţă. Poţi prepara şi o loţiune cu care sa te ungi pe suprafeţele de piele expuse pentru a le ţine la distanţă. Amestecă într-un bol urmatoarele ingrediente: 10-15 picaturi de ulei esenţial (lavanda, muscata, menta si lamâiţa – toate sau doar unele dintre ele), doua linguri de ulei vegetal şi, opţional, o lingură de gel de aloe vera. O alta varianta este sa amesteci uleiurile esenţiale menţionate mai sus cu un sfert de cană de apa sau de oţet de mere. Cu 10-15 picaturi de ulei esenţial de busuioc amestecate cu doua linguri de ulei vegetal poţi face o loţiune calmantă cu care sa ungi locurile afectate deja. Înainte de a o aplica, dezinfectează pielea.

LĂMÂILE ŞI PĂTRUNJELUL, ANTISEPTICE

„Prin efectul lor antiseptic şi cicatrizant, lamâile calmeaza epiderma afectată de înţepăturile de insecte. Se tamponeaza locul afectat cu vata îmbibata în suc. Pulpa cruda de dovlecel are acţiune emolientă. Se pun cataplasme cu pulpa zdrobita. Un efect bun îl are şi sucul din frunze de patrunjel, cu care se fac aplicaţii de doua-trei ori pe zi. Sucul în amestec cu alcool de 70° în parţi egale se pastreaza mai mult timp şi poate fi folosit pentru cataplasme antiinflamatoare.”

    
Vedete din Romania Vedete internationale