Cele cinci motive pentru care plânsul este de fapt foarte sănătos

.

De câte ori ai văzut pe cineva plângân și primul tău instinct a fost să îl oprești? În realitate, plânsul este mai sănătos decât am crede.

Indiferent dacă plânsul este de natură pozitivă sau negativă, acesta este un proces sănătos, benefic pentru organism. Plânsul ca reacție la emoții intense precum tristențe, bucurie sau frustrare este normal și chiar indicat, conform Libertatea. Iată care sunt beneficiile:

Plânsul ajută la ameliorarea stresului

Plânsul ajută la ameliorarea tensiunii fizice și a emoțiilor negative. Oamenii încep să plângă imediat după apogeul unei tensionări fiziologice, astfel încât plânsul apare pe măsură ce corpul se întoarce dintr-o stare de tensiune la o stare de calm.

Plânsul îmbunătățește starea de spirit

Sondajele arată că aproape două treimi dintre oameni se simt mai bine după ce plâng. Acest lucru depinde mult și de reacțiile celor din jur la această manifestare. Dacă primim înțelegere, plânsul ajută, dar dacă suntem ridiculizați, efectul benefic scade semnificativ.

Plânsul eliberează toxinele

Studiile în biochimie arată că lacrimile ajută la eliminarea din organism a toxinelor. Mai exact, experții au comparat lacrimile iritante (de tipul celor cauzate de ceapa tocată) cu cele emoționale. Aceștia au găsit diferențe chimice, cum ar fi un conținut mai mare de proteine în lacrimile declanșate de emoții, lucru care s-ar putea datora eliberării stresului.

Plânsul reglează hormonii sexuali

De regulă, nivelurile mai ridicate de testosteron ale bărbaților pot însemna că ei sunt mai puțin predispuși să plângă, în timp ce o modificare a nivelului de estrogen la femei poate crește plânsul în timpul sindromului premenstrual și postpartum. Plânsul crește însă endorfinele, hormonul natural al fericirii.

Plânsul îți relaxează corpul

O sesiune de plâns poate ajuta la detensionarea și relaxarea corpului. Lacrimile sunt un răspuns natural al corpului uman la o gamă variată de emoții, și poate să amelioreze durerea și să aibă efecte calmante.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton