Sezonul rece vine cu o scădere a luminozității și a temperaturilor, iar acest fenomen îți poate influența negativ starea de spirit, pe o perioadă de chiar câteva luni, până la revenirea primăverii. Pentru a-ți menține o stare de spirit bună, trebuie să respecți câteva reguli de viață sănătoasă. Trebuie să dormi suficient, minimum opt ore, pentru a nu fi obosită și stresată. Este recomandat să faci regulat sport și să îți oferi frecvent momente de relaxare, cu activități care îți fac plăcere, precum o ședință de masaj sau la spa, o carte bună și o ceașcă de ceai. Pe scurt, tot ceea ce îți poate curăța mintea.
Dincolo de odihnă, trebuie să fii foarte atentă la alimentație. Consumă fructe și legume de sezon, dar și alimente bogate în fier, seleniu și magneziu, pentru a evita carențele. Unele alimente sunt în mod special recomandate, pentru că oferă energie și te ajută să combați momentele de depresie sezonieră.
Fasolea verde
La fel ca toate alimentele bogate în seleniu, fasolea verde te ajută să combați efectele stresului oxidativ, un fenomen natural care face ca celulele să îmbătrânească, dar și depresia sezonieră. Și, pentru că în sezonul rece nu o vei mai găsi în stare proaspătă, optează pentru fasole pastai congelata, o alternativă la fel de sănătoasă. Este o legumă care se gătește extrem de repede, deci nu vei avea niciun motiv să nu o consumi. Fasolea verde conține și vitamina B, pe care o vei mai găsi și în alte legume cu frunze verzi, precum spanac și varză.
Peștele gras
Preparat de obicei cu uleiuri vegetale, acesta are un conținut ridicat de acizi grași Omega-3. După cum arată și numele lor, acești acizi grași sunt esențiali pentru organism, însă nu îi poate produce singur, deci trebuie să îi obții din alimente. De asemenea, peștele gras este bogat în vitamina D, motiv pentru care este util în combaterea oboselii. Consumă regulat pești precum somon, hamsii, macrou și hering.
Leguminoasele
Fasolea albă, mazărea, năutul, lintea sunt surse bune de magneziu, util organismului pentru metabolizarea substanțelor nutritive. Nu ezita să consumi regulat leguminoase, dar fără să exagerezi, dacă ai un stomac mai sensibil.
Vezi si alte alimente bogate in magneziu!
Nucile de Brazilia
Bogate în calorii și proteine, nucile de Brazilia au multe calități nutriționale. Conțin calciu, potasiu, zinc, mangan și aminoacizi, dar cel mai important este seleniul. Acest oligoelement deosebit de apreciat se mai găsește în roșii, varză, usturoi și fructe de mare. Trebuie să mai reții că o singură nucă de Brazilia asigură aportul de seleniu necesar pentru o zi.
Ciocolata neagră
Gustosul desert conține antioxidanți care protejează organismul de radicalii liberi. Alege ciocolată cu minimum 70% cacao și nu face abuz: este suficient un pătrat pe zi la prânz și numai din când în când.
Nu uita de o bună hidratare. Ceaiul, deși este considerat excitant, este extrem de eficace pentru diminuarea stresului. Poți consuma două cești pe zi, de preferat ceai verde.
Sursa foto: Unsplash
(P) Material publicitar realizat împreună cu Bonduelle
Ultima modificare decembrie 10, 2021 3:29 pm