De ce ai ciclul neregulat

.

Aceeaşi schimbare apare şi dacă iei contraceptive. În afară de menstruaţia redusă cantitativ, pilula poate provoca şi întârzieri sau sângerări între menstruaţii. De fapt, sângerarea care apare în cele şapte zile de pauză nu este menstruaţie propriu zisă ci este provocată de întreurperea temporară a tratamentului cu hormoni.

Şi alte medicamente care conţin sau nu hormoni pot avea aceleaşi efecte. Abuzul de alcool sau consumul de droguri de asemenea duc la cicluri neregulate. O explicaţie ar fi că aceste substanţe afectează ficatul, care nu mai poate metaboliza hormonii feminini ce controlează ciclul menstrual.

Şi alimentaţia influenţează ciclul menstrual. Bulimia şi anorexia pot fi diagnosticate şi prin lipsa menstruaţiei, însă nu este nevoie să se ajungă până acolo. Dacă ai o dietă greşită, din care lipsesc anumiţi nutrienţi, este posibil să apară schimbări ale ciclului. Pentru a avea menstruaţie trebuie să ai un anumit procent de grăsime în corp – de obicei 20% – aşa că e posibil să lipsească complet menstra dacă slăbeşti foarte mult sau foarte brusc. La fel se întâmplă dacă te îngraşi.

Şi efortul fizic prea intens îţi poate afecta ciclul menstrual dacă necesită un consum de energie atât de mare încât nu mai rămâne nimic pentru funcţiile normale ale organismului. Amonoreea, adica lipsa menstrei, este o problemă cu care se confruntă multe sportive de performanţă.

Dacă nu faci sport, ci din contră, eşti cam sedentară şi ai ceva kilograme în plus, s-ar putea să ai de a face cu sindromul ovarului polichistic, una dintre problemele hormonale care pot duce la lipsa menstrei. Această afecţiune presupune lipsa ovulaţiei, deci infertilitate. În afară de lipsa menstrei vei observă că ai mai mult păr pe corp şi te îngraşi.

Dacă medicul tău constată că niciuna din cele de mai sus nu se aplică în cazul tău, s-ar putea să dea vina pe stres. Şi nu greşeşte. Când eşti stresată începe producţia de cortizon, un hormon care strică balanţa endocrină, afectând valorile hormonilor feminini, progesteronul şi estrogenul. În categoria „stres” poate intra orice, de la o perioadă grea din punct de vedere fizic – efort, boală – până la un eveniment care te-a afectat psihic sau o schimbare importantă în viaţa ta. 

Citeşte şi despre metode de amânare a menstruaţiei.

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton