Stresul, alimentaţia şi stilul de viaţă nesănătos pot provoca dereglări menstruale, ce mai departe îţi pun sănătatea în pericol. Află mai multe informaţii despre ciclul tău menstrual şi ce spune despre sănătatea ta!
Sindromul premenstrual
Cu o săptămână sau două înainte de menstruaţie poţi avea parte de simptome fizice şi psihice variate. Cele fizice sunt dureri de spate, de cap, balonare, dureri ale sânilor, apariţia coşurilor, pofta de dulce, iar cele psihice precum anxietate, depresie. Atât timp cât nu prezintă dureri foarte grave şi nu devin obstacole în desfăşurarea zilnică a activităţilor, nu prezintă motive de îngrijorare.
Menoragia
Creşterea abundenţei sau duratei ciclului menstrual este cauzată de un dezechilibru al hormonilor estrogen sau progesteron ori de infecţii bacteriene, inflamarea cervixului, hipotiroidism sau schimbări în dietă.
Lipsa menstruaţiei
La adulţi, amenoreea înseamnă absenţa ciclului menstrual pentru cel puţin trei luni, cauzele fiind numeroase: hipertiroidism, chisturi ovariene, fluctauţii ale greutăţii, probleme ale glandei pituitare, insuficienţă ovariană, infecţii pelvine, sarcina şi alăptarea, menopauza.
Menstruaţia neregulată
În primii ani de menstruaţie, aceasta vine neregulat, însă odată cu înaintarea în vârstă, ciclurile menstruale ar trebui să se regleze. Desigur, aceasta nu este o regulă, pentru că există şi posibilitatea ca acestea să nu se regleze niciodată. Schimbările bruşte sunt cele de care ar trebui să te îngrijorezi şi ar trebui să mergi la medicul ginecolog.
Durerea menstruală
Dismenoreea este un simptom clasic al sindromului menstrual, însă dacă ai dureri îngrozitoare de la începutul menstruaţiei, acestea pot indica afecţiuni precum fibrom uterin, BIP (boala inflamatorie pelvină) ori endometrioză.
Culoarea sângelui
Este perfect normal să fie roz închis sau roşu, însă dacă este maro sau maro închis indică faptul că sângele este vechi şi nu a fost eliminat din corp la timp. Sângele de culoare gri poate fi dat de o infecţie sau un avort, iar în acest caz trebuie să mergi la medicul ginecolog.
Foto: Shutterstock
Ultima modificare ianuarie 17, 2015 4:34 pm