Chirurgia estetică este o chirurgie electivă care a fost nevoită să-și restrângă și chiar să-și oprească activitatea în perioada specială a pandemiei de COVID 19. Acest lucru s-a datorat faptului că tot interesul și atenția au fost îndreptate spre lupta cu necunoscutele bolii, cu imprevizibilitatea desfășurării evenimentelor, cu toții fiind de acord că cel mai important lucru era și este să ne protejăm atât noi, cât și pe cei cu care veneam în contact. Astfel, odată cu instalarea stării de urgență, s-a întrerupt complet activitatea chirurgicală estetică.
Pe măsură ce situația a evoluat lent favorabil și a permis reluarea progresivă a activității, acest lucru s-a întâmplat și în majoritatea clinicilor de chirurgie estetică. Deoarece siguranța pacienților este pe primul plan pentru fiecare dintre ele, a fost necesară și prioritară crearea și implementarea unor protocoale de lucru speciale, adaptate situației. Păstrarea distanțării sociale, folosirea corespunzătoare a echipamentelor de protecție, selecția procedurilor și pacienților sunt esențiale pentru reluarea activității chirurgicale în condiții de siguranță.
Recomandările societăților internaționale și europene de profil ne-au fost de mare ajutor în stabilirea protocoalelor de lucru, adaptate evident specificului fiecărei unități medicale.
Având în vedere necunoscutele acestei boli cu care ne confruntăm, prudența este regula numărul 1. De aceea, recomandările în chirurgia estetică constau în limitarea activității chirurgicale la intervenții de scurtă durată și la paciente tinere, fără alte probleme de sănătate. Având în vedere că la testarea RT-PCR (cea mai sigură modalitate de diagnosticare a bolii COVID-19) există atât rezultate fals pozitive, cât și fals negative, este clar că testarea nu oferă certitudine, de aceea nu poate fi impusă ca obligatorie. De aceea putem considera că cea mai importantă din acest punct de vedere este utilizarea corectă a echipamentelor de protecție și, evident, responsabilitatea protecției personale a pacientelor și declarării corecte a datelor cerute la triajul epidemiologic obligatoriu.
Având în vedere toate cele de mai sus, chirurgia estetică a debutat după permiterea reluării activității cu intervenții chirurgicale cu durata scurtă, până în 3 ore. Această durată permite însă efectuarea de intervenții diferite ca și complexitate, care depind de experiența și rapiditatea chirurgului. În general, intervențiile chirurgicale care se încadrează în această categorie sunt augmentarea mamară, liftingul mamar, lipoaspiratii pe zone limitate, abdominoplastia, rinoplastia, blefaroplastia (cu măsuri de protecție suplimentare pentru intervențiile de la nivelul feței)etc. Intervențiile chirurgicale complexe, care asociau două sau chiar trei corecții în același timp sunt de evitat în această perioadă, sau pot fi regândite că și corecții separate, seriate (cum ar fi în cazul intervențiilor postbariatrice).
De asemenea statusul biologic al pacientei este foarte important, de aceea se recomandă limitarea intervențiilor la persoane tinere, fără comorbidități (cum sunt de altfel majoritatea pacientelor de chirurgie estetică).
Evitarea efectuării de operații pacienților obezi, cu comorbidități (HTA, DZ, etc), marilor fumători, este o altă recomandare importantă de urmat. Ideea acestor recomandări este ca riscurile să fie cât se poate de limitate și asumate – atât de echipa anestezico-chirurgicală, cât și de pacient.
Intervențiile de chirurgie estetică se fac în general sub anestezie generală, de aceea este foarte importantă protecția personalului medical în timpul intubatiei și mai ales al extubatiei pacientei, manevre care cresc riscul infectării cu SARS-CoV-2 (în cazul în care ar fi posibil că pacientul care este operat să fie infectat și să se nu știe acest lucru).
Măsurile de protecție sunt importante și în timpul manevrelor efectuate la nivelul fetei – cum ar fi injectarile de acid hialuronic sau de toxina botulinică, tratamente PRP, laser, când chirurgul trebuie să-și protejeze cu maximă atenție față și mâinile.
Datorită promptitudinii măsurilor de restricționare luate la timp în țară noastră, evoluția pandemiei a fost mult mai blândă decât ne așteptăm, acest lucru permițând trecerea la măsurile de relaxare și la speranța întoarcerii tuturor sectoarelor de activitate ușor-ușor spre o ”nouă normalitate”. Acest lucru se întâmplă și în chirurgia estetică. Fără a desconsidera riscurile acestei boli și respectând normele impuse de autorități, chirurgia electivă renaște timid, dar sigur.
Cred că acesta perioada prin care am trecut cu toții ne-a învățat să apreciem lucruri pe care înainte le consideram firești, ”ale noastre”, dar a căror absență bruscă ne-a relevat importanța lor. Ne-a făcut să ne schimbăm schema de valori, și să fim mai atenți la nevoile noastre, să le dăm importanță cuvenită. Și pentru că chirurgia estetică este un instrument al creșterii self esteem-ului, ea trebuie să poată ajuta în continuare pe cei ce au nevoie de ea.
Articol scris de doctorul Carmen Giuglea. Pentru mai multe informații, accesați site-ul său AICI.