Chimicalele din jucării îi feminizează pe băieţei

.

Ftalaţii se găsesc în multe din obiectele care ne înconjoară, de la instalaţii sanitare până la cosmetice şi jucării. Ei pătrund cu uşurinţă în organism, unde pot avea efecte grave.

Chimicalele ingerate de mamă, în timpul sarcinii, influenţează comportamentul copilului, peste ani, anunţă un studiu publicat în Revista Internaţională de Andrologie.

Cercetarea se referă la o categorie de substanţe chimice, numite ftalaţi, care intră în compoziţia multor produse de tip PVC, folosite în mod curent.  

Cercetătorii au realizat un chestionar standard completat de părinţii a 145 de copii preşcolari, chestionar care a urmarit tipul de jocuri preferate de cei mici. S-a constatat că preferau jocurile mai puţin masculine băieţeii ai căror mame au avut un nivel crescut de ftalaţi în urină, înainte de naştere. La fetiţe nu s-a observat nicio diferenţă.

Ftalaţii se folosesc de peste 50 de ani în industrie, principala lor calitate fiind aceea că „înmoaie” plasticul. Cel mai des se folosesc pentru a da flexibilitate produselor din PVC: cabluri electrice, ambalaje, jucării, linoleum, sticle, dispozitive medicale şi multe altele.

Din păcate, folosirea ftalaţilor nu se limitează la masele plastice. Aceleaşi substante se găsesc şi în lacurile de unghii, parfumuri, deodorante, spray-uri fixative, săpunuri, loţiuni. Alături de parabeni, ftalaţii sunt consideraţi printre cele mai periculoase chimicale folosite în industria cosmetică.   

Ftalaţii pătrund în organism prin piele, după folosirea cosmeticelor, prin inhalare în cazul parfumurilor, dar şi prin ingerare, odată cu mâncarea ţinută în recipiente de plastic.

Efectele lor, deşi încă mai sunt studiate, par a fi destul de grave.

Studiul apărut în Revista Internaţională de Andrologie este doar o confirmare a ceea ce unii specialişti ştiau deja: ftalaţii strică echilibrul hormonal, afectând mai ales sistemul reproducător masculin.

La adulţi este afectată calitatea spermei, iar la copii dau schimbări de comportament precum cele observate în timpul jocului, dar şi anomalii ale organelor genitale. Se presupune că ftalaţii, odată pătrunşi în organism, se comportă ca şi hormonii feminini, deci sistemul hormonal al băieţeilor este complet „bulversat”.  

Când vine vorba de copii, medicii atrag atenţia asupra jucăriilor din plastic. Un sugar care roade sau ţine în guriţă o astfel de jucărie poate să ingereze cantităţi foarte mari de ftalaţi, care sunt cu atât mai periculoase pentru un organism aflat în creştere.

În timp ce marii producători de jucării, cosmetice sau ambalaje susţin că ftalaţii nu reprezintă un risc pentru sănătate, Uniunea Europeană a interzis deja anumite substanţe din această categorie, care nu mai pot fi folosite, acum, pentru jucării şi cosmetice. Din păcate, alte tipuri de ftalaţi sunt încă permise.

În centrul unei controverse mondiale se află şi bisfenolul A, o altă substanţă folosită la producerea recipientelor din plastic. Citeşte aici detalii despre bisfenol şi pericolele sale.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton