Îţi imaginezi că două sau trei ţigări pe zi „nu se pun”? Chiar şi o singură ţigară are efecte negative asupra vaselor de sânge şi, deci, asupra sănătăţii cardiovasculare.
Un studiu canadian citat de site-ul Science Daily a arătat că o singură ţigară măreşte rigiditatea arterelor cu 25%, la persoanele între 18 şi 30 de ani. Rigiditatea arterelor măreşte rezistenţa vasculară, ceea ce face ca inima să lucreze mai intens, în special când faci efort fizic, şi astfel măreşte riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Canadienii care au realizat studiul au comparat rigiditatea arterială a unor tineri care fumau cinci-şase tigări pe zi cu cea a unor tineri nefumători. S-a măsurat rigiditatea în trei artere, în stare de repaos şi imediat după activitatea fizică. În stare de repaos, nu s-au observant diferenţe între fumători şi nefumători.
În schimb, s-a descopeirt că cei care au fumat o singură ţigară, apoi au făcut mişcare, aveau arterele cu aproape 25% mai rigide. Interesant este că şi guma de mestecat cu conţinut de nicotină a crescut rigiditatea vaselor de sânge cu aproape 13%.
Rezultatele sunt clare: chiar dacă fumezi foarte puţin, sistemul cardiovascular are de suferit. Faptul că fumezi doar două sau trei ţigări pe zi nu este o scuză pentru a continua acest obicei periculos. Scopul ar trebui să fie renunţarea completă la fumat.
Şi, din păcate, nici vârsta nu te ajută. Subiecţii studiului erau persoane sănătoase cu o vârstă medie de 21 de ani.
Arterele sănătoase sunt elastice,ceea ce ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale normale. Rigiditatea arterelor necesită un efort în plus din partea inimii, care „pompează” din greu, pentru a oxigena sângele.
Comform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cardiovasculare reprezintă unul din cele mai mari riscuri, în ţările dezvoltate, fiind responsabile pentru 13% din decese, la nivel mondial.