Coronavirus devine o amenințare din ce în ce mai mare, pe măsură ce se răspândește în tot mai multe țări. Încă nu s-a găsit o soluție, dar cercetătorii români lucrează la una.
Profesorul doctor Virgil Păunescu, care este director al Institutului OncoGen din Timișoara, a explicat pentru Antena 3 că institutul a început să studieze un mod alternativ de abordare a vaccinurilor de la epidemia de Ebola de acum câțiva ani, prin introducere unui vaccin individualizat populațional. Articolul științific prin care se explică concret posibila soluție în lupta cu coronavirus se găsește pe pagina OncoGen, în limba engleză.
„Noi am început să studiem un alt mod de abordare a vaccinurilor, de la ultima epidemie de Ebola, când ne-am gândit că vaccinul, prin metodele tradiţionale de obţinere de până acum, nu va fi posibil pentru că vaccinologia, cu vechile ei metode, şi-a cam atins limitele”, a explicat doctorul Păunescu, după cum arată DC News. „Nu vă pot spune, acum, dacă un vaccin de masă va merge sau nu. Dacă mergea, ar fi apărut deja”.
În ce constă vaccinul individualizat populațional pe care îl cercetează oamenii de știință de la institut? „[…] noi am luat caracteristicile imune ale populaţiei din România, de tip caucazian, care se regăseşte în toată Europa şi America de Nord, în linii mari”, a spus doctorul. „Ţinând cont de caracteristicile imune, ale răspunsului imun la diverşi stimuli antigenici, în cazul de faţă la coronavirus, şi folosind datele publicate (structura genomică a coronavirusului), am propus o serie de peptide, de atingene, de mici proteine, un amestec care să acopere, în practică, toată populaţia României”.
România nu dispune în momentul de față de aparatura necesară pentru a dezvolta mai repede un asemenea vaccin, după spusele doctorului: „Noi, dacă am fi avut aparatura necesară, l-am fi făcut mai repede. Vom comanda aceste peptide în Germania, sub formă de pulbere, şi le vom aduce în România, în aproape o lună de zile. Apoi, vom verifica dacă dau reacţiile pe care le bănuim. Mai departe, noi nu putem produce la scară mare acest vaccin. Noi venim cu o soluţie, care este un compromis între vaccinarea industrială, cea practicată în gripa obişnuită, şi cea individualizată, care nu se poate aplica pentru că este scumpă”.
Sursa foto – 123rf.com
Ultima modificare martie 12, 2020 11:32 am