Cercetători: Îndulcitorii au efecte negative asupra organismului

.

Îndulcitorii nenutritivi, cunoscuți și sub denumirea de substituți artificiali, ar trebui să aducă toată dulceața zahărului, dar fără calorii. Se pare, însă, că lucrurile nu stau deloc așa. Cercetătorii au ajuns la concluzia că îndulcitorii au efecte negative asupra organismului uman.

Potrivit unui studiu condus de Institutul de Știință Weizmann, publicat în Cell, îndulcitorii pot altera microbiomii consumatorilor umani. Mai exact, acești îndulcitori pot schimba nivelul de zahăr din sângele oamenilor.

Iar efectele îndulcitorilor pot varia de la o persoană la alta.

În anul 2014, un studiu al Institutului Weizmann a arătat că unii îndulcitori nenutritivi ar putea contribui, de fapt, la schimbările nivelului zahărului din sânge, mai exact a ceea ce ar trebui să prevină.

Într-un nou studiu, o echipă de cercetători condusă de profesorul Eran Elinav, a urmărit aproape 1.400 de potențiali participanți și a ales 120 care evitau mâncărurile și băuturile îndulcite artificial.

Voluntarii au fost mai apoi împărțiți în șase grupuri. Participanților din patru grupuri li s-au dat plicuri cu îndulcitori nenutritivi comuni ce conțineau doze mai mici decât doza acceptată zilnic. Astfel, un grup a primit ștevie, alt grup a primit zaharină, altul sucraloză, iar ultimul grup a primit aspartam.

Celelalte două grupuri au servit drept control.

Cercetătorii au descoperit că, după ce au consumat timp de două săptămâni aceste tipuri de îndulcitori, persoanelor le-a fost afectată compoziția și funcția microbiomilor, precum și a moleculelor mici pe care microbii intestinali le secretă în sângele oamenilor.

Fiecare îndulcitor a avut un efect diferit asupra organismului.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că atât zaharina, cât și sucraloza, au schimbat în mod semnificativ toleranța la glucoză.

Aceste modificări ar putea contribui la bolile metabolice.

„Studiul nostru a arătat că îndulcitorii nenutritivi pot afecta răspunsurile la glucoză, modificându-ne microbiomul și o fac într-un fel personalizat, adică afectează fiecare persoană în mod diferit”, a afirmat conducătorul studiului, citat de The Brighter Side.

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton