Studiile medicale arată că o cantitate insuficientă din anumiţi hormoni provoacă îmbătrânirea prematură şi favorizează instalarea multor boli grave – diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea ş.a.
Hormonii sunt substanţe chimice care reglează totul în organism, de la producerea de energie prin procesele de metabolism, la reproducere. Din păcate, glandele care fabrică aceşti hormoni îmbătrânesc odată cu noi sau chiar înaintea noastră, din cauza prea numeroaselor chimicale din mediul înconjurător care afectează buna lor funcţionare. În plus, stresul în exces, carenţele nutriţionale, infecţiile şi problemele imunitare pot să afecteze glandele, uneori iremediabil.
1. Insuficienţa hormonului de creştere
Supranumit Fântâna tinereţii, hormonul de creştere (somatotropul – STH) este vital în procesul de refacere şi regenerare a ţesuturilor, determină creşterea forţei musculare şi a vigorii organismului în general, intervine în mecanismul de reglare a insulinei, fiind de aceea considerat responsabil de aspectul tineresc şi alura sportivă pe care unii oameni le păstrează chiar şi la vârsta a treia. Secreţia de STH este maximă în copilărie şi adolescenţă. Pe măsură ce îmbătrânim, ea scade din ce în ce mai mult. În unele ţări, există tratamente costisitoare şi controversate, constând în injecţii cu hormon de creştere. Dar există căi mult mai uşoare, mai ieftine, nepericuloase şi amuzante de a-ţi stimula secreţia de STH!
Dormi! Somnul de frumuseţe nu e vorbă în vânt, ci un adevăr ştiinţific. Şi asta, pentru că secreţia de STH este masivă în timpul somnului. Creşterea secreţiei de STH datorată unui somn odihnitor de 8-9 ore se traduce imediat într-o mină bună, o stare de bine şi un aspect întinerit.
Fă mişcare! Secreţia de STH poate creşte cu până la 800% în urma unei activităţi fizice moderate (gimnastică, jogging, grădinărit etc.).
Fă dragoste! Conform unui studiu american, persoanele care fac dragoste de 3 ori pe săptămână arată cu 10 ani mai tinere decât cele de aceeaşi vârstă care se iubesc mai puţin. „Vinovat” este tot STH-ul.
2. Hipotiroidia
Tiroida are ca funcţie principală reglarea metabolismului. Dacă sunt secretate cantităţi insuficiente de hormoni tiroidieni, metabolismul este încetinit, iar persoana afectată câştigă foarte repede şi foarte mult în greutate, fiind incapabilă să mai slăbească prin mijoace obişnuite.
Dacă suferi de oboseală cronică, dureri musculare şi articulare, sensibilitate sau chiar intoleranţă la frig, stări de confuzie sau de nervozitate, constipaţie, te îngraşi uşor, ai pielea şi părul uscate şi nivelul colesterolului cam ridicat, s-ar putea să fii afectată de o insuficienţă tiroidiană. Prezintă-te cât mai repede la un specialist endocrinolog, fiindcă, urmând un tratament adecvat, poţi să faci să dispară toate aceste neplăceri.
Atenţie! Nu lua hormoni tiroidieni fără prescripţie medicală, pentru că orice dezechilibru produs de o dozare incorectă a acestora e greu de corectat. Citeşte mai departe şi află care sunt alte deficienţe hormonale frecvente, pe pagina următoare!