Cele mai simple metode de a preveni sau limita hipersensibilitatea dentară

Hipersensibilitatea dentară se manifestă printr-o durere care apare în momentul în care mănânci sau bei ceva rece, foarte cald sau foarte dulce, precum o înghețată, un cocktail plin de cuburi de gheață ori un ceai fierbinte. Motivul apariției acestei afecțiuni este expunerea dentinei, un fenomen care apare din cauza consumului excesiv de alimente acide, a scrâșnirii dinților, a retragerii gingiilor, a unor tratamente de albire nepotrivite, a unei igiene deficitare sau a distrugerii smalțului. Cu toate acestea, este posibil să gestionezi problema hipersensibilității dentare prin câteva gesturi simple și corecte de îngrijire. Iată mai jos care sunt acestea. 

Ce provoacă expunerea dentinei

La originea senzațiilor dureroase stă o singură cauză: expunerea dentinei, care este formată din tubulii dentinali, canale microscopice ce duc la nerv și care, în mod normal, sunt protejate de smalț sau de cimentul folosit la plombe și de gingii. Însă aceste protecții naturale ale dentinei pot fi la rândul lor afectate de diverse acțiuni mecanice sau chimice, iar dentina intră în contact direct cu exteriorul, orice agresiune având drept rezultat durerea. Smalțul, de exemplu, poate să fie afectat de acțiuni diverse, de la folosirea unei paste de dinți prea abrazive sau a unei periuțe cu perii prea duri la periajul neregulat, consumul de alimente acide sau chiar vărsăturile repetate, în cazul unor tulburări gastrice ori de altă natură. Pe de altă parte, retragerea gingiilor este un fenomen care apare inevitabil odată cu înaintarea în vârstă, dar și din cauza aceleiași igiene precare ori a unei gingivite cronice. 

Cele mai simple metode de a preveni sau a limita hipersensibilitatea dentară

Pentru a reduce riscul apariției unei astfel de hipersensibilități sau pentru a limita efectele ei, ia în considerare următoarele gesturi:

  • Cum alegi periuta de dinti potrivită – O periuță de dinți trebuie să curețe bine suprafața dentară, dar să nu afecteze  țesutul gingival. Din acest motiv, acea parte a dintelui care intră în contact cu gingia trebuie să fie monitorizată, pentru că, în afara apariției senzațiilor dureroase, expunerea dentinei poate însemna și favorizarea bacteriilor, implicit a apariției plăcii dentare, a inflamațiilor, sângerărilor, iritațiilor. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și, pentru a verifica dacă te-ai spălat bine, mizează pe limbă, care sigur va detecta zonele de pe dinți ce nu sunt netede. Nu uita să completezi acțiunea de periere cu curățarea cu ajutorul aței dentare ori chiar a dușului bucal.
  • Învață cum să periezi dinții corect – evită să faci mișcări prea energice și periază sistematic fiecare zonă a danturii, întotdeauna în aceeași ordine, pentru a evita agresarea și frecarea excesivă a anumitor dinți.
  • Alege o pastă de dinți cu acțiune de desensibilizare. Folosește și o apă de gură fluorurată sau un gel special conceput pentru dinții sensibili.
  • Evită să te speli pe dinți aproximativ o jumătate de oră după ce ai consumat alimente sau băuturi acide, pentru că acestea înmoaie smalțul dinților și îl fac foarte sensibil la agresiunile exterioare.
  • Vizitează medicul dentist în mod regulat – În afară de verificarea stării dinților, acesta va efectua și o curățare profesională și îți va oferi mai multe sfaturi privind îngrijirea corectă a dinților sensibili.

O igienă orală deficitară poate crește, printre altele, și riscul apariției bolilor cardiovasculare și a diabetului. În plus, sistemul imunitar și căile respiratorii sunt influențate și ele de starea de sănătate a zonei oro-maxilare. Îngrijirea corespunzătoare a dinților în general te ajută nu numai să ai un zâmbet frumos, ci și să reduci factorii de risc asociați cu alte boli. 

Sursa foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Dent-a-America2000.ro

Ultima modificare august 9, 2021 12:58 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale