Orice specialist în nutriţie îţi va spune că sănătatea corpului depinde într-o proporţie covârşitoare de alimentele consumate. În topul acestora sunt legumele şi fructele, pe care trebuie să le includem în meniul nostru zilnic.
Fructele, de exemplu, sunt nu numai o imporatntă sursă de energie, ci, potrivit specialiştilor, ne sunt aliaţi de năddejde în lupta cu boli grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Iată topul celor mai sănătoase cinci tipuri de fructe, care nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră.
Caisele conţin substanţe active de care organismul nostru are nevoie: beta-carotenul, de exemplu, care previne acţiunea radicalilor liberi şi menţine sănătatea ochilor. Oganismul transformă beta-carotenul în vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de piele. De asemenea, caisele sunt o bogată sursă de fosfor, eficient în prevenirea problemelor de memorie, vitamina C, magneziu, fier şi calciu. O caisă conţine 17 calorii, 0 grame de grăsime şi 1 g fibre alimentare.
La fel de benefic în alimentaţie este avocadoul. Acesta conţine o cantitate semnificativă de acid oleic, cunoscut pentru rolul său în scăderea colesterolului total din sânge şi la creşterea nivelului de colesterol bun / HDL. Fructul de avocado asigură o cantitate semnificativă de fibre alimentare, care previn hipercolesterolemia şi apariţia bolilor cardiovasculare. Trebuie să ştiţi că o felie de avocado conţine 81 calorii, 8 g grăsime si 3 g fibre alimentare.
Zmeura este o importantă sursă de acid elagic, o substanţă previne distrugerea membranei celulare şi dezvoltarea celulelor cancerose.Pe lângă conținutul ridicat în antioxidanți, zmeura are un conținut însemnat de vitamine și minerale. Minunatele fructe sunt o excelentă sursă de mangan și vitamina C, dar și vitaminele din grupul B și vitamina K, acid folic. Aceste vitamine ajută organismul la metabolizarea carbohidraților, proteinelor și acizilor grași. Un pahar cu zmeură conţine 60 calorii, 1 g grăsime şi 8 g fibre alimentare.
Pepenele galben conţine vitamina C şi beta-caroten, antioxidanţi puternici care protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi, dar şi vitamina A, 100 g pepene galben asigurând 50% din necesarul zilnic de vitamina A şi potasiu, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. O felie de pepene are 54 calorii, 1 g grăsime şi 2 g fibre alimentare.
Într-un top al fructelor sănătoase, afinele ocupă un loc de frunte. Ele combat infecţiile vezicii urinare şi previn dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Conţin aprox. 90% apă, vitamina A, complexul de vitamine B. Datorită conţinutului ridicat de substanţe bactericide (acid citric, acid benzoic) şi de taninuri, afinele sunt un puternic antiseptic intestinal, au efect astringent şi antidiareic. De reţinut este faptul că un pahar de afine conţin 144 calorii, 0 g grăsimi şi 0 g fibre.