Când pregăteşti masa nu uita să incluzi în meniu şi aceste alimente bogate în vitamine, minerale, fitonutrienţi şi antioxidanţi. Ele îţi dau energie şi te ajută să previi afecţiuni grave.
Pepenele galben este bogat în antioxidanţi – vitamina C şi beta-caroten – care protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Mai conţine potasiu (mult mai mult decât bananele), care previne hipertensiunea.
Şi roşiile sunt bogate în antioxidanţi, cel mai cunoscut fiind licopenul. Acesta se absoarbe mai bine în prezenţa grăsimilor, deci roşiile pot fi consumate într-o salată, cu ulei de măsline. Consumând roşii în fiecare zi reduci riscul cancerului la vezică, stomac şi colon.
Stafidele pot reprezenta o gustare dulce după care nu te simţi vinovată. Chiar dacă au şi destule calorii, sunt o sursă foarte bună de fier.
Smochinele îmbină şi ele gustul plăcut cu proprietăţile benefice. Conţin potasiu, vitamina B6 şi multe fibre. Sunt la fel de sănătoase şi crude, şi uscate.
Usturoiul nu este preferatul femeilor din cauza mirosului puternic, dar tocmai substanţele care dau acest miros sunt capabile să reducă colesterolul rău, să ţină sub control tensiunea arterială şi să prevină cancerul de stomac şi colon.
Germenul este acea parte a seminţei din care creşte o nouă plantă. De aceea, germenii de grâu sunt foarte bogaţi în vitamine şi minerale: vitamine din grupul B, inclusiv acid folic, vitamina E, magneziu, fosfor, potasiu, fier şi zinc.
Somonul şi alţi peşti de apă rece sunt o sursă excelentă de omega-3, acizii graşi care previn bolile cardiovasculare.
Şi migdalele sunt bogate în grăsimi bune, dar mai au şi fibre, vitamine, magneziu, fier şi calciu. Sunt bogate şi în proteine, fiind ideale în perioadele de post.
Vezi si care sunt alimentele bogate in magneziu!
Merele sunt o sursă de pectină, o fibră solubilă care scade nivelul colesterolului şi glicemia. Dacă le mănânci proaspete au şi multă vitamina C.
Dacă merele se găsesc la orice supermarket, afinele sunt mult mai greu de procurat. Dar când le găseşti, nu strică să-ţi faci rezerve pentru că reprezintă o sursă foarte bună de fitonutrienţi ce previn infecţiile tractului urinar. Se pare că aceleaşi fructe îmbunătăţesc memoria şi te ajută să îţi păstrezi tinereţea.
Broccoli este o sursă bună de calciu, potasiu, acid folic, fibre, vitamina A şi C. Şi această legumă conţine fitonutrienţi ce previn diabetul, bolile de inimă şi unele tipuri de cancer.
Spanacul este una din cele mai sănătoase legume cu frunze verzi. Conţine acid folic, vitamina A, C şi B6, riboflavină, calciu, fier şi magneziu. Toate acestea îţi cresc imunitatea şi contribuie la sănătatea pielii.
Foto: Shutterstock
Ultima modificare decembrie 10, 2021 3:28 pm