Cele mai frecvente greșeli legate de protecția solară care pot crește riscul apariției cancerului de piele

.

Știm cu toții cât de important este să ne protejăm pielea vara pentru a evita arsurile provocate de razele nocive ale soarelui sau bolile grave ale epidermei. Dar se întâmplă uneori, din grabă sau neatenție, să facem anumite greșeli care pot minimiza efectele de protecție ale produselor pe care le folosim și să riscăm apariția problemelor de sănătate.

Expunerea necorespunzătoare și pe termen lung la razele UV este unul dintre principalii factori de risc pentru melanom, un tip de cancer de piele foarte periculos spun experții în sănătate. Cu toate că folosirea produselor pentru protecție solară este foarte importantă pentru a ne feri pielea de razele UV, greșelile pe care le facem în aplicarea lor le pot anula sau minimiza efectul și, implicit, crește riscul de apariție a cancerului de piele.

„Razele UV ale soarelui sunt cele mai puternice pe timpul verii, ceea ce face esențială luarea măsurilor de protecție. Iar protecția pielii nu înseamnă doar evitarea arsurilor solare, ci este un pas vital în prevenirea cancerului de piele” – a explicat Marc Hurlbert, CEO al centrului medical Melanoma Research Alliance, din Washington, pentru The Sun.

Dar credeți că știți tot ce ar trebui să știți pentru a vă familia împotriva razelor nocive?

Dr. Jonathan Kentley, dermatolog la Spitalul Chelsea și Westminster din Londra și ambasador MRA, avertizează că mulți dintre noi cădem în capcana miturilor și concepțiilor greșite și facem erori simple când vine în discuție siguranța solară.

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli când vine vorba depre protecția solară.

Credem că doar produsele SPF sunt de ajuns pentru protejarea copiilor

Copiii trebuie feriți pe cât posibil de lumina directă a soarelui.

„Știm că apariția cancerului de piele are o legătură strânsă cu arsurile solare din copilărie. Dacă ai suferit arsuri solare în copilărie, atunci chiar crește riscul de melanom mai târziu în viață” – a explicat Dr. Kentley.

Pe lângă utilizarea produselor cu SPF mare (50), copiii ar trebui să poarte îmbrăcăminte adecvată de protecție împotriva ultravioletelor, mai ales în vacanță.

„Deci mâneci lungi, pantaloni lungi sau body-uri, mai ales dacă vor înota”, mai spune Dr. Kentley.

Nu uitați să le dați celor mici o pălărie care să le acopere cât mai mult posibil față, urechile și gâtul, pentru a maximiza protecția.

Reutilizarea cremei solare vechi

Aveți grijă când folosiți crema solară de anul trecut în această vară. Pe fiecare recipient există o dată de expirare care trebuie verificată înainte de folosirea cremei.

Dr. Kentley spune: „Cele mai multe creme de protecție solară pot fi lăsate deschise timp de șase până la 12 luni, dar acest lucru variază. Poate fi util să notați data la care le deschideți pe sticlă.

Trebuie aruncată crema de protecție solară după ce a expirat sau după ce a fost lăsată deschisă prea mult timp, deoarece își va pierde din proprietăți și nu va oferi suficientă protecție.”

Ne punem încrederea doat în produsele SPF

Cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât pielea este mai protejată. Dar asta se întâmplă doar dacă produsul este folosit corect.

„SPF măsoară capacitatea unei creme de protecție solară de a proteja pielea împotriva arsurilor solare. Aceasta înseamnă că, dacă utilizați SPF 50, pielea poate fi expusă la o doză de 50 de ori mai mare decât UVB, fără a se arde. De exemplu, dacă pielea ta ar fi afectată de soare, în mod normal, după zece minute, după utilizarea unei creme SPF 50, pielea ar putea suferi arsuri după 500 de minute.

Dar SPF este măsurat în experimente de laborator. Pentru a obține această cantitate de protecție, ar trebui să utilizați 2 mg de produs pe 1 cm de piele.

Citeşte şi: Hiperpigmentarea pielii – cauze și remedii. Medic: „Poate afecta orice parte a corpului”

Citeşte şi: Cum calmăm arsurile solare. Dr Iulia Roșu: „O arsură solară se agravează în timp”

Citeşte şi: Oana Turcu, trucuri care ne ajută să ne protejăm pielea în zilele toride de vară. „Pentru a beneficia de ultraviolete și vitamina D!”

Citeşte şi: Cum ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă

Nimeni nu poate purta în mod realist atât de multă cremă/loțiune, ar aluneca peste tot, iar studiile arată că oamenii aplică doar aproximativ 20 până la 50% din cantitatea recomandată, ceea ce înseamnă că dacă aplică SPF 50, acesta oferă protecție doar ca în cazul SPF 15- 25” – a mai spus dermatologul.

Ne gândim că pielea mai închisă nu va suferi arsuri solare

Persoanele cu tenul foarte deschis la culoare sunt cele mai expuse riscului de cancer de piele.

Dar asta nu înseamnă că cei cu tenul mai închis sunt scutiți de riscuri.

Persoanele cu pielea mai închisă tind să fie diagnosticate cu cancer de piele într-un stadiu mai târziu decât cele cu pielea mai deschisă, și au rate de supraviețuire mai mici, arată studiile.

„Se întâmplă la persoanele cu pielea mai închisă. Multe dintre preocupările pe care oamenii cu tenul mai închis le au din punct de vedere cosmetic este pigmentarea. Deci, în ceea ce privește combaterea semnelor de îmbătrânire, lumina albastră, care face parte din spectrul luminii vizibile, poate deseori declanșa acest lucru. Unele creme solare vor filtra lumina albastră care poate ajuta la pigmentare” – a emai explicat medicul.

Alegerea spray-urilor și nu a cremelor

S-ar putea să fim mai atrași de spray-uri, mai degrabă decât de creme. Dr. Kentley avertizează cu privire la spray-uri, spunând: „Cred că sunt în regulă pentru completare, în special pentru persoanele care poartă machiaj și au nevoie de protecție suplimentară. Dar problema cu spray-urile este că multă soluție se pierde în aer. Ar trebui să-l aplici până când pielea strălucește peste tot.

Ne bazăm pe SPF din produsele de machiaj

Nu, SPF-ul din fondul de ten nu este suficient pentru a-ți proteja fața de soare.

„Este inutil. Recomand să aplicați mai întâi o cremă SPF chiar dacă purtați machiaj care are SPF – este un plus suplimentar. Dar nu vă bazați pe factorul de protecție din farduri, pentru că dacă este nevoie de două degete de cremă solară pentru a proteja fața, veți avea nevoie de aceeași cantitate de fond de ten și nimeni nu îl folosește în fiecare zi” – a adăugat dermatologul.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton