Problemele de sănătate nu țin doar de sex, ci și de vârstă. Și, dacă acestea sunt depistate din vreme, crește semnificativ speranța de viață. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale femeilor.
Dr. Oana Cuzino este medic primar geriatru, doctor în științe medicale și jurnalist. Ea publică informații și articole pe teme medicale pe site-ul doc.ro și prezintă zilnic emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” la Pro TV. În revista Unica, specialista ne-a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ale femeilor și cum putem să le combatem.
De-a lungul vieții, există riscul să ne confruntăm cu afecțiuni dintre cele mai diverse. Și, chiar dacă multe dintre acestea vizează atât reprezentantele sexului frumos, cât și bărbații, ele se pot manifesta diferit și chiar pot necesita tratament distinct. Ba mai mult, există afecțiuni care se dezvoltă cu precădere la femei, cum ar fi cancerul de sân sau cancerul de col uterin.
Din fericire, avem posibilitatea să depistăm din vreme orice problemă, cu o singură condiție: să nu ratăm investigațiile de rutină anuale. Așa cum am repetat în numeroase rânduri, diagnosticul timpuriu poate crește speranța de viață în mod semnificativ.
Întrucât riscul pentru anumite boli cronice crește pe măsură ce înaintezi în vârstă, m-am gândit să-ți vorbesc despre cele mai frecvente afecțiuni ale femeilor și ce poți face pentru a le preveni, ținând cont de vârsta pe care o ai, de istoricul medical și de predispoziția genetică.
Citește și: 3 momente din viața fiecărei femei când trebuie să acorde o atenție specială sănătății
Cele mai frecvente afecțiuni ale femeilor la 20 de ani
Potrivit statisticilor, printre cele mai frec-vente afecțiuni cu care tinerele se prezintă la medic sunt bolile cu transmitere sexuală (BTS). În cazul acestora – clamidioza, gonoreea, sifilisul, vaginita, HIV, HPV etc. –, prezervativul rămâne singura metodă prin care aceste boli pot fi prevenite.
De altfel, screeningul anual pentru BTS este recomandat persoanelor active din punct de vedere sexual, mai ales că unele BTS, cum ar fi clamidioza și HPV, sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că este posibil să ai această boală și să nu știi de ea. Lăsată netratată, infecția cu Chlamydia poate duce la boala inflamatorie pelviană (o infecție gravă a tractului genital superior) și la infertilitate.
Odată cu începerea vieții sexuale se impune și efectuarea screeningului pentru cancerul de col uterin. Acesta constă în efectuarea a două teste: testul Papanicolau (PAP) și testul genetic pentru depistarea infecției cu virusul papiloma uman (HPV). HPV poate fi un factor predispozant în declanșarea cancerului de col uterin.
Cancerul de piele
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), incidența cancerului de piele este în creștere, acesta fiind depistat deseori în rândul femeilor care au între 20 și 39 de ani. Cauza principală rămâne expunerea neprotejată la soare.
Ca măsură de prevenție, dar și pentru a întârzia îmbătrânirea prematură a pielii, favorizată de expunerea la soare, aplică pe piele o cremă de protecție solară, cu SPF de cel puțin 30. Aceasta trebuie folosită zilnic, indiferent de anotimp.
De asemenea, este important să fii atentă și la orice modificare care apare la nivelul alunițelor – dacă se măresc în diametru sau au aspect neregulat, sunt asimetrice, au borduri neregulate sau sunt de culori multiple. Dacă observi ceva ieșit din comun, consultă cât mai repede un dermatolog. De altfel, anual ar trebui să efectuezi și un control dermatoscopic.
Cele mai frecvente afecțiuni ale femeilor la 30 de ani
La această vârstă, metabolismul începe să încetinească, favorizând apariția kilogramelor în plus. Creșterea nedorită în greutate este o realitate pentru femeile de toate vârstele, dar la această vârstă se observă o dificultate în a elimina kilogramele nedorite.
Activitățile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, joggingul sau mersul pe bicicletă, însoțite de o dietă sănătoasă, cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și bogată în fructe și legume, sunt de ajutor în stimularea metabolismului.
Există totuși și cazuri când metabolismul nu este de vină pentru creșterea în greutate. Dacă ai un stil de viață activ și urmezi o dietă echilibrată și totuși pierzi în greutate foarte greu, poate fi vorba despre o tiroidă inactivă, un dezechilibru hormonal sau chiar o intoleranță alimentară. Mergi la medic pentru analize suplimentare, ca să excluzi o problemă hormonală.
Îmbătrânirea pielii
Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar și aproape 20% dintre femeile cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani fumează. Acest obicei crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral și poate afecta chiar și fertilitatea și menținerea unei sarcini sănătoase. Încă un motiv în plus ca să renunți la acest viciu!
Tot la această vârstă încep să se observe și primele semne ale îmbătrânirii pielii: riduri, linii fine, cearcăne. Din păcate, sunt inestetice și foarte greu de mascat. Antioxidanții, cum este vitamina C, vitamina E, betacarotenul, astaxantina, polifenolii (cu precădere hidroxitirozolul din uleiul de măsline), seleniul, Omega 3 și Omega 6 sunt cei mai buni aliați în îngrijirea tenului la această vârstă. Dar și complexul de vitamine B este esențial pentru o piele fără cusur.
Toate acestea pot fi procurate prin alimente sau suplimente. Obișnuiesc să recomand suplimente cu formule intens studiate, cu o biodisponibilitate superioară, care combină mai mulți nutrienți esențiali, în formule care le facilitează acțiunea sinergică. În felul acesta se găsesc într-o singură capsulă atât de multe beneficii pentru sănătate!
Citește și: 5 fructe delicioase care previn îmbătrânirea pielii
Cele mai frecvente afecțiuni ale femeilor la 40 de ani
Pe măsură ce te apropii de menopauză, estrogenul din oase începe să scadă și astfel pierzi masă osoasă mai repede decât o poți înlocui. Asta face să crească riscul de osteoporoză – o boală care provoacă fragilizarea oaselor. Din această cauză, o soluție ar fi să iei un supliment care conține atât calciu, cât și vitamina D, pentru a avea oase sănătoase.
Și din cauza unei diete dezechilibrate, bazată pe un aport ridicat de grăsimi saturate de origine animală, grăsimi hidrogenate și săracă în nutrienți de calitate, precum acizi grași Omega, riști să te confrunți cu mai multe carențe nutriționale. De aceea modul ideal prin care poți contracara aceste lipsuri nutriționale, în special dacă te confrunți cu simptomele premenopauzei, este să iei un supliment alimentar în care acizii grași Omega se regăsesc în concentrații ridicate, de peste 70%.
Risc de cancer mamar
Tot la această vârstă crește și riscul să fii diagnosticată cu artrită reumatoidă, o afecțiune autoimună. Simptomele principale sunt dureri articulare și umflături la nivelul încheieturilor. Frecvente la 40 de ani sunt și accidentele vasculare cerebrale, diabetul zaharat de tip 2 și bolile de inimă, astfel încât adoptarea unei diete echilibrate și activitatea fizică regulată sunt importante.
Femeile de 40 de ani sunt, de asemenea, mai expuse riscului de cancer mamar, ovarian și endometrial. Din păcate, nu există măsuri de screening pentru cancerul ovarian sau endometrial, dar specialiștii recomandă începerea screeningului cancerului de sân cu mamografii. Pe lângă investigațiile recomandate de medic, fiecare femeie ar trebui să includă în rutina sa de îngrijire și palparea lunară a sânilor.
Totuși, în declanșarea cancerului, precum este cel mamar, moștenirea genetică are un cuvânt greu de spus. Dar, datorită progreselor efectuate în medicină, astăzi medicii oncologi pot analiza individual fiecare genă din ADN-ul nostru,în vederea identificării unor mutații care indică acest risc.
Cele mai frecvente afecțiuni ale femeilor la 50 de ani
Așa cum este și firesc, riscul de a fi diagnosticată cu o boală cronică crește la această vârstă. De aceea, mai mult ca oricând, trebuie să ai grijă de sănătatea ta fizică, mentală și emoțională.
Valorile glicemiei pot crește după 50 de ani, motiv pentru care riști să te confrunți cu diabet, așa că este vital să-ți faci periodic analizele de rutină. La această vârstă, una din patru persoane are polipi pe colon care se pot dezvolta în cancer, așa că ar trebui să-ți faci anual și o colonoscopie. De altfel, multe persoane încep să se confrunte cu ochi uscați, să poarte ochelari de citit și au un risc mai mare de a se confrunta cu cataractă și glaucom, așa că e indicat să mergi anual la medicul oftalmolog, pentru un examen ocular riguros.
Citește și: Femeile care muncesc mai mult de 45 de ore pe săptămână riscă să facă diabet
Bolile de inimă și durerile de articulații
Ar mai trebui să știi și că la 50 de ani multe persoane încep să se confrunte cu primele semne ale bolilor de inimă (aritmii, ateroscleroză, hipertensiune). Pentru a întârzia cât mai mult apariția acestor simptome, fă mișcare, mergi la medic pentru analizele uzuale, adoptă o alimentație sănătoasă fără exces de zahăr, grăsimi, sare, alcool. Partea bună este că, datorită noilor tratamente și atenuării factorilor de risc, cum ar fi nivelul colesterolului, rata de deces din cauza bolilor de inimă a scăzut în ultimii ani.
La această vârstă, oricât de mult ai nega asta, nu considera că durerile de articulații sunt o parte normală a îmbătrânirii. S-ar putea să suferi de o boală degenerativă a articulațiilor. Pentru confirmarea diagnosticului și inițierea tratamentului, este nevoie de un consult medical de specialitate.
Ca să ai o viață lungă și sănătoasă, nu ai nevoie de rețete miraculoase. Micile obiceiuri zilnice – alimentația sănătoasă, mișcarea regulată, gestionarea stresului, odihna și efectuarea investigațiilor anuale – sunt măsuri care-ți pot asigura o viață liniștită.
Ultima modificare noiembrie 3, 2020 11:50 am