Ziua Mondială a Zâmbetului are loc anul acesta pe 1 octombrie. Cu această ocazie, stomatologul Denisa Zaharia vine în atenția tuturor cu o serie de sfaturi ce vizează sănătatea danturii, gingiilor și buzelor.
”Dacă pentru o persoană din afara sferei medicale, un zâmbet perfect este acela sincer și natural, pentru un medic, mai ales specializat în stomatologie, un zâmbet perfect este evaluat tehnic, cu criterii precise, de multe ori lipsite de poezia cu care vine la pachet orice exprimare a emoțiilor. Așadar, analiza unui zâmbet din punct de vedere stomatologic ia în calcul mixul între dinți, gingii și buze care fiecare, dar și împreună, compun un zâmbet perfect. Dinții trebuie să fie sănătoși, integri, frumos aliniați fără spații sau înghesuiri, de un alb natural. Gingiile trebuie să fie de culoare roz pal, să urmeze conturul dinților și să fie expuse moderat, să nu apară roșii sângerânde sau crescute ca volum. Buzele sunt cele care încadrează zâmbetul, trebuie să fie simetrice, frumos conturate, cu o grosime medie, poziția lor este direct influențată de dinți, pot fi mai proeminente sau mai șterse în funcție de poziția dinților.”, semnalează dr. Denisa Zaharia criteriile unui zâmbet sănătos.
De câte ori pe an este recomandat controlul stomatologic
Cel mai este important și sigur drum către un zâmbet frumos este acela către cabinetul stomatologic, cel puțin o data la 6 luni: ”Trebuie evaluată starea sănătății dentare periodic pentru a ne asigura în primul rând că avem dinți sănătoși, fără leziuni carioase, corect aliniați, pentru a depista apariția afecțiunilor în stadiul incipient, pentru a scădea riscul de apariție a cariilor sau a problemelor gingivale sau pentru a evita complicațiile. De asemenea, igienizarea profesională a danturii este recomandată de două ori pe an. De multe ori printr-un simplu proces de igienizare în cabinet, detartaj și air flow, dinții devin albi strălucitori. Însă sunt cazuri când trebuie să apelăm la albire dentară sau chiar la aparat dentar sau fațete dentare pentru ca în final să avem zâmbetul perfect pe care ni-l dorim.”, sfătuiește dr. Denisa Zaharia, fondator al clinicilor bucureștene PerfectDent și PerfectDent for Kids.
Îngrijirea corectă a dinților zi de zi trebuie să devină o rutină pentru oricine, indiferent de vârstă și astfel, cel mai frumos și sănătos zâmbet este menținut la cote maxime: ”Atunci când ne-am asigurat în urma unui control de rutină că nu avem afecțiuni dentare, depinde de fiecare dintre noi să ne menținem dinții și gingiile sănătoase. Pentru acest lucru trebuie să ne igienizăm de 2 ori /zi corect, conform recomandărilor, să folosim ața dentară și dușul bucal. Periajul trebuie realizat cu periuțe moi, astfel încât să nu traumatizeze gingiile și să avem grijă la ce alimente consumăm, pentru ce ele ne pot modifica culoarea smalțului. Mai ales dacă am avut o albire dentară efectuată recent, smalțul este mai susceptibil de a-și modifica culoarea prin consumul de ceai, cafea, tutun, vin roșu, oțet balsamic, anumite condimente… deci atenție, folosim paiul de câte ori se poate și le consumăm cu moderație.”, dezvăluie dr. Denisa Zaharia cele mai importante trucuri, la îndemâna oricui, pentru menținerea frumuseții zâmbetului.
Nota bene
Dr. Denisa Zaharia avertizează și asupra semnelor care, în timpul rutinei zilnice de îngrijire, trebuie să trimită oamenii la cabinetul stomatologic: ”Atunci când dinții încep să își schimbe poziția, fie că apar spațieri, înghesuiri sau înclinații anormale, modificări care pot apărea la pacientul adult, fără să fi avut probleme de aliniere dentară până atunci sau în cazurile în care observăm modificări de culoare, mici leziuni în smalț, sensibilitate dentară, prezența unei uzuri la nivelul dinților frontali, toate acestea reprezintă motive de ingrijorare.”, subliniază dr. Deniza Zaharia.