Gata cu sărbătorile, mesele copioase şi zilele de leneveală. Dacă întrebi cântarul despre greutatea ta, probabil îţi va da un răspuns care te va înfuria. Dacă totuşi nu ai chef să ţii o dietă, ţine cont de sfaturile de mai jos!
1 Mănâncă singură
În compania altora, ai mai multă poftă de mâncare şi
mănânci mai mult. Alternativa e să mănânci singură într-un loc liniştit, dar în nici un caz în faţa televizorului.
2 Testează-ţi foamea
Ai fi dispusă să mergi 10 km pe jos doar pentru că ţi-e poftă de o felie de tort? Fă astfel de comparaţii ca să-ţi dai seama dacă îţi este cu adevărat foame sau doar ţi-e poftă..
3 Ia micul dejun
Cercetările au arătat că, pe termen lung, persoanele care iau micul dejun se păstrează mai bine în formă. Cel mai bun mic dejun pare a fi cel format din cereale şi lactate, însă există o multitudine de alte variante între care poţi alege. Fructele nu trebuie să lipsească de pe masă.
4 Cofeina are un secret
Bea o ceaşcă de cafea tare (espresso, de exemplu) înainte să practici sport. Cofeina pare să mărească arderea grăsimilor şi vei fi plină de energie mai multă vreme.
5 Nu te cântări prea des
În fiecare dimineaţă te sui pe cântar ca să vezi cât te-ai mai îngrăşat sau cât ai mai slăbit? Renunţă la acest obicei, care te poate deruta. Cântăreşte-te doar o dată pe lună şi fă aprecierile în funcţie de cum îţi vin hainele.
6 Renunţă la desert
Nu tot timpul, dar măcar din când în când poţi sări peste felul trei, dacă ţii la silueta ta. Simţi că trebuie neapărat să mănânci ceva? Atunci fă un compromis: consumă 100 g fructe şi vei economisi până la 300 kcal pe zi.
7 Descoperă ceaiurile
Lichidele stimulează metabolismul, aşadar bea lichide chiar şi când nu ţi-e sete. Dacă te-ai săturat de apă, încearcă ceaiurile de plante şi pe cele de fructe. Când le vei descoperi aroma, îţi va fi mult mai uşor să consumi suficiente lichide. Consumă ceai verde şi negru doar cu măsură.
8 Mănâncă regulat
Ritmul în care mănânci este foarte important. Dacă te obişnuieşti să mănânci la aceleaşi ore, îţi ajuţi digestia, iar asta te ajută să pierzi kilogramele în plus.
9 Magneziul ajută în zilele dinaintea ciclului menstrual apare adesea senzaţia de foame şi pofta de dulciuri. Poţi evita acest lucru luând magneziu şi vitamina B6, care ajută la diminuarea dezechilibrelor hormonale din organism.
10 Condimentele satură
Mâncărurile foarte condimentate au un gust mai bun şi sunt mai săţioase. Aromele puternice stimulează percepţia gustului şi te fac să mesteci mai mult mâncarea. Ardeiul iute este indicat pentru mâncăruri şi scorţişoara pentru prăjituri.
11 Nu elimina grăsimea din alimentaţie
Într-o alimentaţie sănătoasă, „grăsimea bună” joacă un rol important, pentru că fără ea vitaminele nu pot fi asimilate de organism. Acestea se găsesc în peşte, nuci, alune şi seminţe. Zilnic poţi consuma 30 g grăsime.
12 Nu consuma prea mult lapte
Laptele are calităţi nutritive foarte apreciate şi este o importantă sursă de energie pentru organism, dar, din păcate, are şi un conţinut ridicat de grăsimi. De aceea, nu bea lapte pentru a-ţi potoli setea. În doar 200 ml se ascund 128 kcal.
13 Bea apă rece
Un pahar de apă rece băută deodată ajută la arderea caloriilor. Acest lucru se datorează faptului că organismul trebuie să consume mai multă energie pentru a regla temperatura corpului.
14 Fără banane
Gustoasele banane sunt foarte săţioase, dar conţin foarte multe glucide. De aceea este mai bine ca atunci când vrei să slăbeşti să le eviţi. Excepţie fac doar cazurile în care ţii o dietă în care îţi este recomandat să le consumi.
15 Poartă tot timpul un măr în geantă
Dacă eşti plecată toată ziua de acasă, este mai bine să ai nişte fructe cu tine, de preferinţă mere. Aşa nu vei fi tentată să cumperi ciocolată sau snaks pentru a-ţi potoli foamea – fructul îţi este de ajutor şi te menţine în formă.
16 Spală-te pe dinţi după fiecare masă
Beneficiile spălatului pe dinţi sunt duble – vei ajunge mult mai rar la dentist şi vei mânca mult mai rar. Senzaţia răcoritoare pe care ţi-o dă pasta de dinţi potoleşte apetitul şi te face să nu te mai gândeşti la mâncare, măcar pentru o vreme.
17. Asigură-ţi necesarul de proteine
Proteinele joacă şi ele un rol important în procesul de ardere a grăsimilor şi în stăvilirea poftei de mâncare. Aşadar nu renunţa la peşte, ouă, carne slabă şi tofu. Totuşi, ai grijă să consumi cantităţi moderate, nu mari.