Temperaturile foarte ridicate din timpul verii pot reprezenta unul dintre obstacolele în calea fericirii tale culinare. Gustările calde sunt mai greu de consumat în această perioadă, de aceea, de multe ori, ai senzația că nu ai poftă de mâncare. Însă există o serie de alimente și o varietate de moduri de preparare care să te ajute să redescoperi plăcerea de a mânca.
Deși verile pot fi călduroase, sunt câteva momente când atmosfera se răcește. Acelea sunt clipele în care poți să programezi gustările mai consistente. Un mic dejun copios ți-ar putea da energie pentru întreaga zi. Potrivit specialiștilor, prânzul poate fi mai lejer, iar cina o poți lua după apusul soarelui, când temperaturile mai scad un pic. În rest poți profita de mici gustări, cu alimente care se găsesc din belșug în timpul verii.
Pepenii
Considerate a fi cele mai răcoritoare, sănătoase și savuroase alimente de vară, pepenii pot fi folosiți pentru salate de fructe, deserturi, smoothies și milkshakes. Nu doar că sunt gustoși, dar pepenii pot contribui la prevenirea mai multor afecțiuni, printre care hipertensiunea arterială, bolile de inimă, răcelile și gripele.
Salatele din ierburi
Frunzele de amarant, cele de rucola, busuiocul și alte ierburi de vară pot fi amestecate într-un bol, peste care să adaugi un sos de iaurt, astfel încât să obții o salată gustoasă de vară. Această gustare conține nutrienții de care ai nevoie pentru a te simți bine într-o zi de vară și, în plus, te poate ajuta să obții silueta pe care ți-o dorești. Dacă organismul tău are nevoie de o gustare mai consistentă, poți adăuga fructe, nuci, carne albă, ardei, mentă sau frunze de coriandru.
Porumbul este unul dintre alimentele bogate în fibre, cu un conținut scăzut de calorii. Vara, porumbul poate fi adăugat în salate, poate fi copt pe grătar sau fiert. În toate cazurile este recomandat să fie gătit fără sare sau unt.
Roșiile
Roșiile culese din grădină sunt cele mai la îndemână legume pe care le poți consuma în această vară. Bogate în antioxidanți și vitamina C, roșiile conțin, de asemenea, fitochimicale benefice, care pot împiedica evoluția unor boli cronice.
În timpul verii, organismul tău are nevoie să fie bine hidratat, de aceea este important să consumi alimente care să te ajute în acest proces. Din categoria alimentelor hidratante face parte castravetele, care e format în proporție de 95% din apă. Poți folosi această legumă în diferite moduri: de la a prepara apă de castraveți, până la salate din castraveți.
Dovleceii
Când vorbim de vară nu putem ignora dovleceii. Nu doar că sunt foarte gustoși, dar dovleceii reprezintă și o sursă importantă de fibre, despre care se spune că ar contribui la protejarea sănătății inimii și la scăderea colesterolului.
Murele și zmeura
Aceste fructe de pădure sunt o sursă importantă de fibre. Dacă în afara sezonului prețul acestor fructe poate fi unul foarte mare, vara ele se găsesc la prețuri accesibile, atât în piețe, cât și în supermarketuri. Sunt foarte bogate în vitamina C și sunt ideale pentru un desert gustos în timpul verii.
Merele și perele
Pentru un impact nutrițional corespunzător este important să mănânci aceste fructe cu tot cu coajă. Ai grijă să le speli bine înainte de a le mânca. Alimente bogate în fibre, atât merele, cât și perele sunt fructe de sezon.
Vara este cel mai bun anotimp pentru a mânca și asta și pentru că, în această perioadă, se găsesc o mulțime de alimente bogate în fibre, care îți oferă energie din plin și pot contribui la îmbunătățirea stării tale de sănătate. Însă, indiferent ce alimente alegi să consumi vara aceasta, important e să savurezi din plin ceea ce mănânci.