E nelipsită de pe mesele noastre, şi asta pentru că dă o aromă deosebită bucatelor. În continuare, îţi prezentăm câteva dintre cele mai importante sortimente de sare
Sarea de masă
Este unul dintre cel mai des utilizate sortimente. Înainte de a ajunge în forma sub care o cunoaştem, sarea de masă trece printr-un proces de rafinare, prin care se înlătură orice reziduuri provenite de la alte substanţe minerale. De asemenea, pentru a preveni formarea de bulgăraşi, se adaugă unii aditivi chimici.
Sarea iodată
Spre deosebire de sarea de masă, acest tip de sare este îmbogăţit cu iod, substanţă care se pierde în timpul procesul de prelucrare. A început să fie folosită la începutul anilor ’20, pentru a combate carenţa de iod din organism. Conţine şi un pic de zahăr, fără de care ar căpăta o nuanţă galbenă, din cauza iodului.
Sarea grunjoasă
Nu e rafinată, motiv pentru care are o nuanţă gri. Se comercializează sub forma unor cristale şi poate fi folosită ca pat pentru pregătirea peştelui pe plită.
Nu conţine aditivi şi se dizolvă foarte repede. Are o textură grunjoasă şi este preferata bucătarilor fiindcă, datorită texturii, este mai uşor de „manipulat”. O altă caracteristică a acestui sortiment: este mai puţin sărătă decât sarea de masă, fiindcă nu penetrează la fel de uşor alimentele.
Sarea marină
Este disponibilă sub două forme: fină sau grunjoasă. Spre deosebire de sarea de masă (care este extrasă din roci), se obţine prin evaporarea apei sărate. Are un gust mai puternic şi conţine mai mult minerale. Există câteva varietăţi deosebite, cu preţuri mai piperate (sel gris, Fleur de Sel, Esprit du Sel). Le recunoşti uşor după tenta gri şi după textura deosebită (sunt uşor mai umede decât celelalte sortimente). Sarea e esenţială pentru organism, pentru că: reglează nivelul de zahăr din sânge, previne apariţia cataractei şi a osteoporozei.
70% din aportul de sare provine din mâncărurile procesate. Iar, dintre toate, cea mai importantă sursă de sare e pâinea.