Acestea nu au proprietăți de modificare a volumului, ci mai degrabă stimulează mișcările din intestinul gros. Atât rădăcina de păpădie, cât și iarba-găinii (Stellaria media) sunt recomandate pentru acest efect ușor laxativ.
Pe lângă reducerea constipației, iarba găinii (ghețișoară, steluța albă) ajută și la controlarea infecției cu candida, dar și în caz de hemoroizi, colite, ulcer și scaune foarte tari.
Ceaiuri laxative purgative
Acestea sunt cele mai des întâlnite în magazinele de produse naturiste și la farmacie, fiind destul de puternice. Utilizarea purgativelor se recomandă doar dacă alte metode au eșuat și nu se iau pe perioade lungi de timp.
Substanța activă din aceste amestecuri se numește derivat antrachinonic și irită pereții intestinului, forțând împingerea materiilor fecale spre anus. Cele mai cunoscute la noi sunt senna și crușinul, iar persoanele cu ulcer și femeile gravide nu au voie să consume acest tip de laxativ.
Ceaiurile laxative sunt un bun remediu pentru constipație, dar nu trebuie uitat că aceasta apare din cauze diferite, care trebuie analizate și rezolvate punctual. Ceaiurile ușor laxative din plante sunt recomandate și ca adjuvant în terapiile alopate, dar numai sub îndrumarea medicului.