Pu-erh este un tip de ceai de origine asiatică, provenit din aceeași plantă ca și ceaiul verde, ceaiul negru și Oolong.
Practic, frunzele de ceai uscate nefermentate sau tratate devin ceai verde, frunzele de ceai parțial fermentate se numesc ceai oolong, frunzele de ceai (Camellia sinensis) complet fermentate devin ceai negru, iar dacă după fermentare, ceaiul se lasă la ”maturat” în condiții controlate de umiditate și întuneric, devine ceai Pu-erh.
Diferența dintre pu-erh și alte ceaiuri este că acesta conține cantități mici de lovastatine (o substanță chimică folosită în medicamentele moderne pentru reducerea colesterolului). Nu se știe exact de unde apare această substanță în ceaiul pu-erh, dar se bănuiește că undeva în procesul de fermentare și maturare, o bacterie contaminează frunzele de ceai și ea produce statinele.
Ceaiul pu-erh scade trigliceridele și colesterolul rău, dar crește colesterolul bun.
Amestec de ceai anticolesterol cu decoct de lemn dulce
Lemnul dulce este un alt remediu pentru multe boli și afecțiuni umane și în unele țări este folosit din timpuri străvechi pentru proprietățile vindecătoare.
Prepară un decoct de lemn dulce în felul următor: folosește între 1 și 5 grame de rădăcină de lemn dulce uscată (de la plafar) pe care o lași să fiarbă circa 15 minute în 250 ml apă, fără să acoperi vasul de ceai.
Consumul excesiv (peste 20 g) de lemn dulce poate avea efecte adverse, deci nu exagerați și întrebați medicul de familie înainte de a face o cură de plante combinate, deoarece principiile lor active pot interfera cu anumite medicamente sau afecțiuni.
Colesterolul mare îți poate provoca boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și alte boli grave, iar ceaiurile din plante sunt un remediu natural ușor de folosit. Profită de beneficiile ceaiurilor ca să scapi de nivelul ridicat al colesterolului rău.