Ceaiuri de detoxifiere pentru după Sărbători

.

Sărbătorile au trecut şi a venit vremea unui detox ca la carte. Ca să scapi de toxine, ai nevoie de nişte plante din farmacia naturii. Iată câteva ceaiuri de detoxifiere pentru după Sărbători

MĂCRIȘ (RUMEX ACETOSA)

Bogat în vitamina C, măcrişul era cunoscut în trecut ca antiscorbutic. Mai conține cantități importante de fier. Are proprietăţi depurative, preţioase pentru cura de detoxifiere de primăvară, pentru eliminarea din organism a „deşeurilor” acumulate din cauza alimentaţiei specifice perioadei de iarnă. Este uşor diuretic şi laxativ, tonic şi remineralizant. Are însă şi o serie de contraindicaţii severe: în colici nefritice şi litiaze oxalice. De asemenea, nu se va consuma de către cei care au ulcer sau gastrită hiperacidă.
Uz intern: se consumă ca atare sau în preparate culinare simple.
Uz extern: ajută la maturarea abceselor și a furunculelor. Se pun frunze bătute pe zona afectată.

MĂCEŞ (ROSA CANINA)

Denumirea științifică vine de la faptul că, în Antichitate, măceșul era considerat un antidot eficient împotriva turbării. Conține cantități considerabile de vitamina C și A. Este un excelent tonic-vitaminizant. Mai este indicat pentru îmbunătățirea circulației sangvine, ca diuretic, pentru eliminarea calculilor renali, în afecțiuni hepatice, iritații ale intestinului și viermi intestinali.
Uz intern: Infuzie sau decoct din două linguri de pulpă mărunţită la jumătate litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină. Pulpa mărunţită se amestecă cu miere, în părţi egale. Se iau două-trei linguriţe pe stomacul gol.

Cinci-degete (Potentilla reptans)

Are proprietăți antibacteriene, astringente, dezinfectante, antidiareice, antireumatismale, antiinflamatoare și antihemoragice. Diminuează și înlătură inflamațiile, determină scăderea febrei, ajută la eliminarea lichidelor din corp și la detoxifiere. Planta este recomandată pentru tratarea diareei, dizenteriei, tulburărilor digestive funcționale, afecțiunilor inimii, inflamațiilor în gât și inflamațiilor cavității bucale, migrenelor, reumatismului. De asemenea, se folosește în dismenoree, leucoree, boli renale.
Uz intern: se face infuzie (o linguriță la o cană cu apă) și se beau două-trei căni pe zi.
Uz extern: se face gargară cu infuzie.

BRUSTUR (ARCTIUM LAPPA)

Are acțiune diuretic-depurativă, detoxifiantă, antiinflamatoare, antioxidantă. Protejează ficatul și poate preveni cancerul. Conține insulină, ajută la reducerea glicemiei. Este indicat și în afecțiunile dermatologice, cum ar fi acneea, dermatitele seboreice.
Uz intern: se fierb la foc mic, timp de două minute, două lingurițe de rădăcină tocată mărunt la o cană cu apă. Se lasă acoperit un sfert de oră, după care se strecoară. Se beau două căni pe zi. Poți prepara o infuzie dintr-o linguriță din părțile aeriene ale plantei la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi (dimineața, la prânz și seara).
Uz extern: se face decoct din două linguri la o cană cu apă și se folosesc ca aplicații locale.

LOBODĂ DE GRĂDINĂ (ATRIPLEX HORTENSIS)

Conține celuloză, vitamine și minerale (în special potasiu, fosfor și calciu). Are acțiune diuretic-depurativă, remineralizantă și vitaminizantă, antispasmodică și ajută la reglarea menstruației. În medicina populară, este utilizată de mult timp în afecțiunile renale, hepatice și ginecologice. În Occident, mai era folosită și ca remediu împotriva isteriei. Romanii utilizau loboda, combinată cu ceapă, pentru creșterea dorinței sexuale la femei și a potenței la bărbați. Este indicată și în astm și reumatism.
Uz intern: este folosită, în special, în alimentație, preparată termic, crudă sau sub formă de suc.
Uz extern: frunzele fierte sau tocate se pun pe abcese pentru a grăbi coacerea.
Foto: Shutterstock
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton