Ceaiul de urzici va fi mereu în topul listelor cu ceaiuri vindecătoare pentru rinichi, pentru ficat, pentru piele, pentru articulații și oase. Ceaiul de urzică se folosește atât intern, cât și extern, iar puterile lui tămăduitoare sunt cunoscute în toată lumea din cele mai vechi timpuri.
Cuprins
- 1 Urzicile, cele mai bune plante de leac
- 2 Ce leacuri se prepară din urzici
- 3 Cum se prepară ceaiul de urzici
- 4 Cum și când se consumă ceaiul de urzici
- 5 Cele mai mari beneficii pe care le are ceaiul de urzică
- 6 Ceaiul de urzică – ce contraindicații are!
Ceaiul de urzici este unul dintre cele mai bune leacuri de primăvară pentru întărirea imunității și pentru a combate zeci de afecțiuni care se agravează în timp. Urzica este una dintre plantele de leac cele mai bune și eficiente pentru sănătate, folosită deopotrivă în bucătărie, și în medicina populară.
Cuprins
Urzicile, cele mai bune plante de leac
În pofida faptului că te înțeapă și are un gust amărui, urzica este deosebit de apreciată. Mulți români consumă cu plăcere mâncarea de urzici cu brânză sau cu ouă și mămăligă. Este una dintre delicatesele de primăvară pline de săruri minerale, în special fier și calciu, plină de vitamine și antioxidanți care stimulează imunitatea, circulația sângelui, inima și ficatul.
Urzicile sunt simple buruieni care cresc peste tot, și la câmpie, și la munte, prin păduri, prin livezi, la marginea gardurilor, în zonele umede și în zonele secetoase deopotrivă.
Iată ce efecte au urzicile ca plante medicinale:
- diuretic,
- astringent,
- pectoral,
- tonic,
- antireumatic,
- anti-alergenic,
- decongestionant,
- expectorant,
- antispasmodic
- antihistaminic,
- anti-litic/lipotrofic.
Frunzele de urzici sunt bogate în vitamina C, vitamina K, vitamina A și vitamine din grupul B. Ele au un conținut foarte ridicat de fier, calciu, magneziu și fosfor. În compoziția acestora se mai găsesc cantități importante de mucilagii, substanțe flavonoide, uleiuri esențiale, acid acetic și acid formic care stimulează circulația. Preparatele terapeutice cu urzici au și proprietăți cicatrizante, laxative, stimulatoare asupra secrețiilor biliare și hipoglicemice.
Ce leacuri se prepară din urzici
Cunoscute de veacuri și folosite îndeosebi pentru rinichi, pentru ficat, pentru durerile de oase și pentru rezistența organismului, urzicile au fost folosite în diverse leacuri foarte eficiente, de la ceaiuri și tincturi, la crème pentru piele.
Ceaiul de urzici este unul dintre cele mai ieftine și eficiente leacuri naturale. Pentru ceai se folosesc frunzele și florile uscate. Ceaiul de urzici se folosește deopotrivă intern și extern.
Decoctul de urzici se obține prin fierberea frunzelor și rădăcinilor uscate de urzici. Are un gust mai amar, dar este mult mai concentrat în acizi și taninuri decât ceaiul de urzici.
Tinctura de urzici se prepară din frunze și flori uscate de urzici puse la macerat în alcool pur sau în pălincă de fructe. Tinctura de agită de mai multe ori, se lasă la macerat 2 săptămâni și apoi se strecoară. Se consumă câte o lingură înainte de mesele principale.
Pulberea de urzici se obține din frunze și flori bine uscate și mărunțite foarte fin. Se consumă diluată în apă rece și are efecte benefice asupra sistemului nervos și endocrin.
Sucul de urzici se obține din cantități foarte mari de frunze fragede zdrobite la blender cu puțină apă. Se consumă dimineața, înainte de masă și are efect diuretic și hemostatic.
Uleiul din semințe de urzici se cumpără de la magazinele naturiste și se folosește pentru calitățile lui tonice şi antiinflamatoare. Se folosește extern pentru sănătatea scalpului și pentru stimularea creșterii părului.
Citește și cum se curăță urzicile fără să te usture!
Cum se prepară ceaiul de urzici
Se spune că mulți călugări tibetani trăiesc doar cu urzici și ceai de urzici în perioadele lungi de post și meditație.
Ceaiul de urzici este cel mai simplu, cel mai ieftin și cel mai complex remediu pe care ți-l poți prepara singură pentru efectul lui tonic, revitalizant, antioxidant și pentru a trata o mulțime de afecțiuni externe și interne.
Pentru ceai se folosesc două linguri de frunze și flori uscate la 250 ml de apă clocotită. Se adaugă frunzele în apa care fierbe, se lasă un minut să clocotească, se oprește focul și se pune capacul pe ibric. Se lasă urzicile să infuzeze în apa fiartă timp de 10 minute, apoi se strecoară.
Cum și când se consumă ceaiul de urzici
Ceaiul de urzici se pregătește dimineața devreme și se bea cu 30 de minute înainte de fiecare masă, câte trei căni pe zi.
Cine ține pentru prima dată cura cu ceaiul de urzici, trebuie să înceapă doar cu o cană pe zi, înainte de masa de prânz. Dacă nu apar efecte adverse, se continuă cura cu trei căni pe zi timp de 4 – 5 săptămâni.
Ceaiul de urzici se poate îndulci cu miere, cu sirop de arțar sau cu îndulcitori, deoarece are un gust mai puțin plăcut.
Ceaiul poate fi consumat preventiv pentru întărirea imunității, pentru un tonus mai bun și pentru a preveni diverse afecțiuni interne. Dar cel mai adesea este folosit de persoanele care au probleme cu rinichii, cu infecțiile urinare, cu stomacul, cu bila, imunitatea compromisă, cu sensibilitatea la viroze și gripe și cu durerile articulare.
Cele mai mari beneficii pe care le are ceaiul de urzică
- stimulează sistemul limfatic întărind imunitatea
- ameliorează simptomele de artrită
- reduce acidul uric de la nivelul încheieturilor
- stimulează glandele suprarenale
- previne diabetul zaharat
- ameliorează amețelile, durerile și simptomele de menopauză
- calmează crampele menstruale și reduce balonarea
- dizolvă pietrele la rinichi
- reglează tensiunea arterială
- ajuta în viroze și afecțiuni respiratorii
- ajută la funcționarea rinichilor
- ameliorează crizele de astm
- oprește sângerările
- reduce inflamațiile
- reduce riscul de cancer la prostată
- vindecă rinitele și alergiile respiratorii
- reduce greața
- tratează diareea
- ajută în caz de colon iritabil și constipație
- reduce gingivita și previne depunerile de placă bacteriană
- util în tratamentul bolii Alzheimer
- diminuează simptomele unor boli neurologice precum scleroza multiplă
- combate parazitii intestinali
- îmbunătățește funcția tiroidei, a splinei și a pancreasului
Ceaiul de urzică – ce contraindicații are!
Urzicile conțin acizi puternici, în special acid acetic și acid formic. Din cauza acestora, ele provoacă iritații puternice la nivelul pielii, dar acestea trec în câteva minute și sunt de obicei benefice deoarece stimulează circulația periferică.
Cu toate acestea, din cauza acizilor și taninurilor puternice, ceaiul de urzică poate declanșa reacții neplăcute la unele persoane. Cine are greață și dureri de stomac după prima cană de ceai de urzici, nu trebuie să îl mai consume.
De asemenea, femeile însărcinate trebuie să evite ceaiul de urzici. El poate fi consumat la o lună după naștere deoarece stimulează lactația.
O cură mai lungă de ceai de urzici poate fi riscantă pentru persoanele care au probleme cu coagularea sângelui, cu inima și cu trombozele și pentru persoanele care au tratamente anticoagulante.
Ultima modificare martie 4, 2024 4:30 pm