Ceaiul de hibiscus combate răceala și ajută la prevenirea depresiei

.

Hibiscusul, originar din nordul Africii și sud-estul Asiei, este renumit pentru florile sale mari. Hibiscusul este cultivat în regiunile tropicale și subtropicale, în special în Sudan, Egipt, Thailanda, Mexic și China. 

În medicina ayurvedică, rădăcinile de hibiscus sunt utilizate pentru vindecarea tusei, dar și ca tratament naturist împotriva căderii părului sau a albirii acestuia.

Ceaiul de hibiscus, beneficii

Ceaiul de hibiscus are beneficii importante pentru sănătate.

Reduce colesterolul – Acest ceai reduce considerabil colesterolul total și colesterolul rău din sânge, crescând, în același timp, nivelul de HDL. Datorită proprietăților sale antioxidante, hibiscusul poate proteja inima de boli deoarece luptă împotriva colesterolului crescut și previne distrugerea vaselor de sânge.

Combate simptomele răcelii – Dacă ai probleme cu sistemul imunitar, ceaiul de hibiscus poate îmbunătăți funcțiile de autoprotecție ale organismului datorită conținutului bogat în acid ascorbic. Mai mult, proprietățile antiinflamatoare și antibacteriene ale ceaiului luptă împotriva anumitor infecții.

Îmbunătățește digestia – Ceaiul de hibiscus are proprietăți diuretice și este folosit, de asemenea, pentru tratarea constipației.

Scade tensiunea arterială – Proprietățile antiinflamatoare ale hibiscusului stau la baza reducerii tensiunii arteriale, în cazul în care ceaiul este consumat zilnic timp de câteva săptămâni.

Citește și: Dieta mediteraneană ar putea contribui la prevenirea depresiei

Combate anxietatea – Flavonoidele din compoziția hibiscusului au rolul de a îmbunătăți starea psihică și ajută la prevenirea depresiei și a anxietății. Are și un efect calmant, încurajând relaxarea minții în momentele tensionate.

Luptă împotriva cancerului – Hibiscusul conține acid protocatehic, substanță cu proprietăți antioxidante. Potrivit unui studiu, această plantă poate încetini procesul prin care apar celulele canceroase.

Întărește sistemul imunitar – Datorită conținutului ridicat de vitamina C, ceaiul de hibiscus are un rol important în întărirea sistemului imunitar.

Protejează ficatul – Antioxidanții conținuți de hibiscus permit ficatului să filtreze eficient substanțele nocive, contribuind la detoxifierea organismului.

Citește și: Beneficiile Vitaminei C – importante, dar mai puțin cunoscute

Contraindicații

Deși are multiple beneficii pentru sănătate, ceaiul de hibiscus este contraindicat femeilor însărcinate. El poate stimula apariția menstruației și astfel să conducă la un avort spontan.

Nici femeile care alăptează nu au voie să consume acest ceai fără avizul medicului.

Consumul excesiv de ceai de hibisucs are efect de reducere a fertilității.

Sursă foto: 123rf.com

Ultima modificare mai 6, 2021 3:18 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale