Ceaiul – sănătate în pahar

.

Pentru a combate banalele neplăceri care îţi pot da vacanţa peste cap, cum ar fi o răceală sau o sinuzită, nu e nevoie să înghiţi medicamente. O cană de ceai poate fi mult mai eficientă
Ceaiuri, infuzii, decocturi. Este o plăcere să le bei calde, mai ales atunci când ştii că te pot scăpa de anumite afecţiuni care îţi pot schimba planurile de vacanţă. Fitoterapia este în măsură să le contracareze, fără contraindicaţii sau efecte secundare.

Atenţie la ce cumperi Natural nu este sinonim cu inofensiv. De aceea, este de dorit să-ţi cumperi numai plante de la magazinele de specialitate (sunt curate, au certificate de garanţie, termene de valabilitate menţionate pe ambalaj) şi să urmezi sfaturile medicului sau fitoterapeutului care ţi-a prescris cura. Mare atenţie şi la cantităţile de ceai pe care le consumi. Dacă le bei doar sporadic, de regulă, nu sunt probleme. În schimb, este de dorit să eviţi exces­ele.

Care preparat e mai bun? Ce e mai bun: ceaiul, infuz­ia sau decoctul? Depinde. Mai ales de partea plantei pe care o vei „folosi”. Pentru flori sau frunze, de exemp­lu, ajung câteva minute pentru a-şi elibera substanţele active şi, de obicei, nu este nevoie decât de o infuzie. Dacă în reţetă este prescrisă folosirea cojii, va fi nevoie de câteva minute de fierbere – ceai. Timpul de fierbere va fi mai îndelungat dacă se foloseşte planta întreagă sau rădăcina (partea cea mai dură) – decoct.

Cum le prepari

Infuzie

Pune florile sau frun­zele în apa care fierbe la foc mic. Lasă-le în infuzie timp de 3-5 minute. Strecoară şi bea.

Ceai

Pune la fiert coaja (cea mai bogată în celuloză) circa 2 minute. Mai lasă-o la infuzat încă 5 minute. Strecoară şi bea.

Decoct

Fierbe timp de 5-6 minute rădăcina sau planta întreagă. Mai lasă-le la infuzat alte 5 minute. Strecoară şi bea.

Gripă

Cantităţi pentru 5 căni: 25 g ghimbir (rădăcini), 75 g genţiana (rădăcini), 50 g salcie (scoarţă)
Acţiune: sedativă şi calmantă la nivelul durerilor musculare şi a febrei
Preparare: decoct
De câte ori: 5 căni pe zi

Răceală

Cantităţi pentru 4 căni: 5 g cimbrişor (flori şi frunze), 15 g lavandă (flori şi frunze)
 Acţiune: antibiotică şi anti­virală
 Preparare: infuzie
De câte ori: 4 căni pe zi, până când trece răceala

Dureri de gât

Cantităţi pentru 3 căni: 10 g cimbrişor (flori), 15 g chipa­ros (ramuri), 15 g eucalipt (frunze)
Acţiune: de balsam, emolient şi antibiotic
Preparare: ceai
De câte ori: 3 căni de ceai pe zi

Sinuzită

 Cantităţi pentru 3 căni: 10 g pin (ace), 10 g cimbrişor (flori), 5 g chiparos (ramuri), 15 g eucalipt (frunze)
Acţiune: antibiotică şi balsamică
Preparare: ceai
 De câte ori: 3 căni pe zi

Colici renale

Cantităţi pentru 3 căni: 20 g mesteacăn (frunze), 10 g coada calului (flori), 1g hamei (conuri), 10 g mătase de porumb, 1g măceşe (fruct), 1g valeriană (rădăcină)
Acţiune: calmantă şi diuretică
Preparare: infuzie (o lingură de amestec la o cană de apă)
De câte ori: 3 căni de ceai pe zi

Digestie dificilă

 Cantităţi pentru 3 căni: 20 g roiniţă (frunze), 30 g mentă (frunze), 20 g hamei
Acţiune: sedativă şi de stimulare a digestiei. În plus, stimulează producerea de estrogen, hormonul tinereţii
 Preparare: infunzie
 De câte ori:  Trei căni din această infuzie pe zi,
între mese, până la dispariţia completă a simptomelor de balonare

Tuse

 Cantităţi pentru 4 căni: 10 g nalbă (frunze), 10 g primu­la (frunze şi flori), 10 g cimbrişor (frunze şi flori), 10 g eucalipt (frunze)
 Acţiune: antibacteriană emolientă şi calmantă
 Preparare: infuzie
 De câte ori: Patru căni de infuzie pe zi, până la dispariţia totală a simp­tomelor care provoacă senzaţia de iritare a căilor respiratorii

Hipertensiune arteri­ală

 Cantităţi: 10 g păducel (flori), 10 g lăcrămioare (frunze), 15 g drobiţă (flori), 15 g turtiţă (frunze), 15 g păpădie (rădăcină), 20 g trais­ta ciobanului (toată planta), 20 g vâsc (frunze), 25 g viţă (frunze)
Preparare: decoct (6 linguri de preparat la 4 căni cu apă)
 De câte ori: 2 căni pe zi, între mese

Colici hepatobiliare

Cantităţi: 10 g levănţică (flori), 10 g coada şoricelului (flori), 15 g mentă (frunze), 30 g talpa gâştii, 10 g sunătoare, 20 g valeriană (rădăcini)
Acţiune: calmantă
Preparare: infuzie, în proporţie de o lingură la o cană de apă
De câte ori: 2-3 căni de infuzie pe zi, de preferinţă caldă

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale