Cu gustul lor dulce-acrișor, vișinele sunt fructele potrivite pentru zilele calde de vară, dar puţini cunosc însă câte efecte miraculoase au atât fructele, cât şi codiţele lor asupra sănătăţii noastre.
În scop terapeutic, de la vișin se folosesc codițele fructelor, frunzele și scoarța ramurilor tinere. se colectează codiţele fructelor, care se usucă la soare, în strat subţire. Pentru a evita mucegăirea sau brunificarea, acestea se întorc în fiecare zi şi se păstrează în pungi de hîrtie. În aceste condiţii, codiţele vor avea un gust amărui-astringent şi o culoare brun-verzuie.
Cozile de vişine au puternice efecte diuretice, datorită conţinutului ridicat de săruri de potasiu şi flavonoide. Ceaiul din cozi de vişine este recomandat în afecţiuni renale (litiază urică, pielite, nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite, retenţie urinară, colici renali, infecţii renale, hidropizie); afecţiuni ale aparatului digestiv (diaree, ascită), reumatism, gută, artrite, pentru prevenirea aterosclerozei şi a pericarditei şi folosesc la tratarea edemelor şi a celulitei.
Utilizarea cozilor de vişine se face sub formă de decoct: se pune un pumn de codiţe uscate la 600 ml apă rece, se fierbe zece minute la foc mic, se infuzează 20 de minute şi se bea călduţ, între mese, prin fracţionare în trei-patru reprize, în cursul unei zile, avînd efect în tratarea durerilor de rinichi provocate de litiaza renală.
Codițele fructelor de vișin conțin săruri de potasiu, derivați flavonici și tanin de natură catehică, acestea determinând folosirea lor în ceaiuri diuretice, sub formă de infuzie. Datorită taninului, ceaiul de codițe de vișine are și proprietăți astringente, folosindu-se și în caz de diaree.
Infuzia din cozi de vişine neîndulcită se bea contra tusei, în dureri de stomac şi lumbago, precum şi în cazul bolilor de rinichi. In uz extern, se fac băi de mîini şi picioare cu decoct din cozi de vişine: se pune un pumn de cozi uscate la un litru de apă clocotită, se fierbe cinci minute, se infuzează zece minute şi se fac două băi pe zi.
Uite cele mai simple retete de dulceata de visine!
Ultima modificare noiembrie 28, 2022 1:40 pm